Var tredje kandidat för Svenskarnas parti dömd för brott

2:41 min

Nazistiska Svenskarnas parti ställer i höst upp i valet i 35 kommuner runt om i landet. Ekot har granskat partiets kandidater och kan visa att de är överrepresenterade när det gäller både brott och skulder.

Grafik: Ekot granskar Svenskarnas Parti

Flera av kandidaterna är dömda för brott som på något sätt går att koppla till deras politiska engagemang, bland annat finns flera domar för hets mot folkgrupp.

Ahn-Za Hagström är chefsanalytiker hos Säkerhetspolisen, Säpo, och säger att det finns personer i partiet som är intressanta för Säpo.

– De vill ju framstå som ett seriöst partipolitiskt alternativ i kommunval och i riksdagsval också. Men vi bedömer att det finns tillräckligt många individer inom Svenskarnas parti, som fortfarande förespråkar och använder brott för att nå sina politiska mål, säger hon.

I höst ställer Svenskarnas parti, sprunget ur öppet nazistiska Nationalsocialistisk front, upp i kommunalvalet på 35 orter, i sex landstingsval och i riksdagsvalet. Det är en historisk satsning. Inte sedan 1940-talet har ett nazistiskt parti ställt upp på så många orter i Sverige, enligt forskaren Helene Lööw.

Partiet betecknar sig inte som nazistiskt, men Ekots granskning visar att flera av de 50 kandidater som står på partiets listor har en bakgrund i öppet nazistiska organisationer och partiet vill bland annat att bara personer som är genetiskt lika svenskar ska kunna få medborgarskap. Övriga ska på sikt tvingas lämna Sverige.

Flera personer med koppling till partiet misstänks bland annat för inblandning i en grov misshandel i Malmö i mars i år. En man som kandiderade för partiet i valet 2010 och sen dess varit aktiv i partiet är nu internationellt efterlyst misstänkt för mordförsök efter den händelsen.

Av de 50 personer som nu kandiderar för Svenskarnas parti är en tredjedel, 16 personer, dömda för olika brott. Det betyder att kandidaterna är överrepresenterade i en jämförelse med en granskning som gjordes av samtliga partiers kandidater i valet 2006. Den visade att knappt en femtedel var dömda för brott.

En av de som dömts i Svenskarnas parti är partiledaren Stefan Jacobsson. Han fälldes 2005 för bland annat våldsamt upplopp efter att ha attackerat en tillståndsgiven demonstration och dömdes till två månaders fängelse. Så här säger han i dag:

– Nej, jag tror ju inte överhuvudtaget på politiskt våld och det är ingenting som jag skulle upprepa igen. Jag tror inte på att störa andra människors manifestationer på det sättet.

Enligt Stefan Jacobsson har partiet undersökt kandidaternas brottslighet och tagit ställning till om den kan vara ett hinder för att kandidera. Till de som passerat kontrollen hör personer som dömts för misshandel, brott mot knivlagen och hets mot folkgrupp. Minst fyra kandidater är dömda för just hets mot folkgrupp och en femte ställs inför rätta för brottet i sommar. Stefan Jacobsson har sin åsikt klar.

– Jag tycker att hela lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten och det är inte en lag som jag ställer mig bakom utan snarare är det en lag som jag skulle se ska avskaffas, säger han.

Något som Svenskarnas parti inte undersökt är kandidaternas ekonomi. Ekots granskning visar att det är betydligt vanligare att företrädarna inte klarat att betala sina räkningar än hos befolkningen i stort.

En femtedel, tio kandidater, har skulder hos Kronofogden och något fler, tolv personer, har fått betalningsanmärkningar de senaste tre åren. I de flesta fall handlar det om samma personer. Skulderna varierar mellan någon tusenlapp och i flera fall över 100 000 kronor.

Hos befolkningen i stort har knappt sju procent av befolkningen betalningsanmärkningar, enligt kreditupplysningsföretaget UC. När det gäller skulder hos kronofogden har knappt fem procent det.

Partiledaren Stefan Jacobsson har själv elva betalningsanmärkningar för obetalda räkningar från de senaste tre åren, vilket han säger berodde på att han drev ett företag som det gick dåligt för.

– I dag är jag dock skuldfri och nästa år är alla betalningsanmärkningar borta så att säga.