Demonstration för vård för sköldkörtelsjuka

1:29 min

Omkring fyra procent av Sveriges befolkning behandlas för sköldkörtelsjukdomar, men det är många som känner att de inte blir hjälpta av vården.  Idag går flera olika nordiska patientföreningar ihop och demonstrerar i Köpenhamn.

Ewa Berthagen är ordförande i svenska hypoterosföreningen och är en av de som kommer att åka över Öresundsbron för att demonstrera. Man håller demonstrationen för att sätta fokus på problem som finns för de som är sköldkörtelsjuka.

– Vi har bestämt oss för att demonstrera för de grupper som inte får hjälp idag. Det är bland annat de som har symtom men inte rätt blodprover och inte får vård. Och de som får vård, men inte blir bättre eller inte blir bra, säger hon.

I november rapporterade vi om sjukdomen Hypoteros där sköldkörteln producerar för lite hormon. Sjukdomen kan ha många olika symptom och Ewa Berthagen menar att metoderna för att upptäcka sjukdomen är bristfälliga.

– Idag är det väldigt många som går ut från läkarmottagningen år efter år med samma besked, "du är frisk dina blodprover är bra, dina symptom beror på något annat, kanske har du psykiska problem". Men patienten själv vet att det beror på något annat, säger hon.

 Sköldkörtelssjukdomar drabbar främst kvinnor och  många läkare är ovilliga att skriva ut annan medicin än det rekommenderade Levaxin, en läkemedel som inte hjälper alla.

– Det här är ett område som har varit väldigt eftersatt, på fyrtio år har ingen egentligen gjort någon förändring och det erbjuds idag en enda medicin och den ska man liksom bli bra på. Men fler och fler idag vet att det inte fungerar så, säger Ewa Berthagen.

Nu åker hon och flera andra drabbade över Öresundsbron för att demonstrera med andra patientorganisationer från Danmark och Norge. För problemet finns på många håll och man vill ha en förändring.

– Vi hoppas på ett gensvar, att vi kan få en dialog. Att vi kan få öppna mottagningar, eller någon mottagning åtminstone, med läkare som är intresserade av frågan så att man kan kombinera det som man kan idag med det som man visste förr och se hur man kan hjälpa bättre, säger hon.