Nationella Fronten: Vårt folk kräver en enda politik

1:31 min

I Frankrike blev högerextrema, främlingsfientliga och EU-kritiska Nationella Fronten för första gången det största partiet i ett val. En fjärdedel av fransmännen röstade på nationella fronten.

– Vårt folk kräver en enda politik, av fransmän, för fransmän med fransmän och vill inte längre styras utifrån, sa partiledaren Marine Le Pen stolt i gårkväll.

I det förra EU-valet fick partiet sex procent och har nu fått cirka 25 procent. Rösterna är inte färdigräknade. Partiet vill träda ur eurosamarbetet, minska invandringen och anser att franska lagar ska väga tyngre än EU:s lagar.

Högerpartiet UMP backade till 20 procent. Socialistpartiet gjorde ett bottenresultat med 13 procent. Partiets politiker såg bedrövade ut.

– Det är en chock och ett jordskalv. Det är ett budskap till alla ansvariga politiker, sa premiärministern Manuel Valls mycket upprörd.

En förtroendekris för regeringen. Många i Frankrike är rasande över arbetslösheten och korruptionen och kan inte se hur EU förbättrar vardagen.

Vissa ställer krav på att president Hollande ska avgå, landets mest impopuläre president i modern tid. Också i lokalvalen i mars backade Socialistpartiet.

I dag på morgonen ska premiärministern och presidenten ha ett krismöte.

I Portugal gick socialistpartiet starkt framåt och blev största parti med drygt 31 procent av rösterna.

Center-höger partierna i regeringskoalitionen som har stått för en åtstramningspolitik i det krisdrabbade landet gick ner med över 12 procentenheter och gjorde sitt sämsta EU-val hittills.

 I Italien blev regerande socialdemokraterna största parti med cirka 41 procent av rösterna, enligt Rai-tv. Ett historiskt resultat, skriver premiärminister Matteo Renzi på Twitter.

Valet är viktigt för den nye premiärministern och vissa har betraktat den som en folkomröstning om politikern som inte är folkvald.

Näst största parti blev Femstjärnerörelsen med komikern och EU-skeptikern Beppe Grillo på cirka 21 procent.

Tidigare premiärministern Berlusconis parti Forza Italia fick 16 procents stöd.