Stora framgångar för brittiska EU-motståndaren Ukip

1:34 min

I Storbritannien ser EU-motståndarna Ukip att bli största parti i valet till Europaparlamentet. Det ökar möjligheterna till att landet lämnar EU, rapporterar vår korrespondent.

– Jag vill inte bara att Storbritannien ska lämna EU. Jag vill att Europa ska lämna EU, säger valsegraren Nigel Farage.

De brittiska väljarna har levererat den politiska jordbävning som ledaren för missnöjespartiet Ukip har utlovat.

Ukip vill att Storbritannien ska lämna EU och anser att EU-medlemskapet har medfört att landet översvämmas av invandrare från Östeuropa som tar jobben från britterna.

Och det budskapet har gått hem. Nästan varar tredje britt, nära 29 procent av väljarna har röstat på Ukip, när bara Skottland och Nordirland återstår att räkna.

Resultatet har redan inneburit en omfattande självrannsakan bland de etablerade brittiska partierna. Det beror på att britterna går till parlamentsval om nästan precis ett år. Det mest EU-positiva partiet Liberaldemokraterna har nästan raderats ut och internt i partiet ställs nu krav på partiledaren Nic Cleggs avgång.

Men ur ett europeiskt perspektiv är det ännu intressantare, vad som händer inom de största partierna.

Den konservative premiärministern Cameron har utlovat en folkomröstning om huruvida Storbritannien ska lämna EU. Och nu kräver framträdande partimedlemmar, att folkomröstningen ska tidigareläggas, till år 2016, så att väljarna ska tro att han menar vad han säger. Inom oppositionspartiet socialdemokratiska Labour, så anser nu partistrateger, att partiet också ska utlova en folkomröstning om medlemskapet i EU.

Staffan Sonning, London