AfD och SPD vinnarna i EU-valet i Tyskland

1:37 min

Det eurokritiska högerpartiet AfD blev en av de stora vinnarna i det tyska EU-valet. Med preliminärt sju procent av rösterna får partiet sju mandat.

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater blev visserligen största parti med tappade något medan regeringskollegan socialdemokratiska SPD blev en annan av valets vinnare.

Partiledaren för det eurokritiska partiet AfD Bernd Lucke inledde sitt tacktal med att säga att det våras för Tyskland tack vare hans partis framgångar.

AfD som med knapp marginal missade att ta sig in i förbundsdagen i valet i höstas, tar nu istället plats i EU-parlamentet med flera mandat och har också lyckats sätta euro-kritiken på dagordningen i den tyska politiken.

Men partiet har också anklagats för att fiska i högerpopulistiska vatten men partiledaren Lucke har hittills kategoriskt uteslutit att AfD kommer vilja samarbeta med partier som till exempel franska Nationella Fronten i EU-parlamentet.

En annan av de tyska vinnarna igår var socialdemokraterna SPD som efter många besvikelser fick glädja sig åt en rätt tydlig ökning till drygt 27 procent.

Partiet kan möjligen dra inrikespolitisk nytta av framgången inte minst genom att ställa hårdare krav i koalitionsregeringen med kristdemokraterna.

Kristdemokraterna, CDU/CSU, blev visserligen återigen säkert största parti och i stort är förbundskansler Angela Merkel, partiledare för CDU säkert nöjd med resultatet.

Däremot var besvikelsen stor i systerpartiet CSU som tappade omkring två procentenheter.

En nyhet i Tyskland var också att högerextrema och NPD fick ett mandat i EU-parlamentet trots bara en procent av rösterna.

Detta beroende på att Tyskland inte har någon spärr i EU-valet. Sammanlagt skickar 14 tyska partier representanter till EU-parlamentet.