Historisk seger för EU-kritiska Dansk Folkeparti

1:25 min

I Danmark blev det en historisk seger för EU-kritiska Dansk Folkeparti som för första gången blev landets största parti med 26,6 procent av rösterna.

Ett tecken på att väljarna vill ha en ny slags EU-politik säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl.

– Danskarna har sagt sitt. Det är Folketinget som ska fatta besluten om välfärden och vem som ska få komma hit, säger Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl till publikens jubel på partiet valvaka efter att det för första gången har blivit störst i landet och fördubblat sina mandat i EU-parlamentet från två till fyra.

Partiet har bland annat vunnit väljare på sin hårda kritik av det man kallar välfärdsturism och de förmåner EU-medborgare från öst får i Danmark.

Såväl Socialdemokraterna som liberala Venstre går markant tillbaka och tappar varsitt mandat. Socialdemokratiska statsministern Helle Thorning Schmidt påpekade att Dansk Folkeparti nu har ett stort ansvar.

 – Det blir spännande att se om partiet verkligen kommer att arbeta mot social dumpning, eller fortsätta att säga en sak och göra en annan, sa den danska statsministern på valnatten.