Kraftig framgång för grekisk vänster

1:42 min

I Grekland gick vänsterpartiet Syriza kraftigt fram och är nu Greklands största parti med 26 procent av rösterna. Partiet kräver att Grekland omförhandlar med EU om villkoren för stödpaketen. Men framgången var inte lika stor som många i partiet hade förväntat sig.

– Ser man till hur vi har växt så är det en stor succè, men det räckte inte ända fram, sa en funktionär som ändå med stor glädje firade med partiet i Aten i natt.

Syriza med sin karismatiske ledare Alexis Tsipras gick stark framåt. Men vänsterpartiet, som kräver att stödpaketen som Grekland förhandlat med EU och IMF rivs upp och omförhandlas, hade hoppats på att bli större än de två regeringspartierna tillsammans.

Det skulle gett Syriza legitimitet att kräva nyval, vilket även premiärminister Samaras varnade för inför valet. Nu kunde även premiärministern utropa sig till vinnare.

– Syriza lyckades inte göra EU-valet till en omröstning om regeringen, de lyckades inte sprida instabilitet och en känsla av osäkerhet, sa han i natt i ett Aten, där folk fortfarande satt ute på torgen och diskuterade politik långt in på småtimmarna.

En annan förändring är att det nynazistiska Gyllene Gryning kvalade in med stor marginal till EU-parlamentet. Trots att stora delar av partiledningen sitter i häkte, är Gyllene Gryning nu med EU-valet, Greklands tredje största parti med mellan nio och tio procent.