SÁMEDIGGI/SAMETINGET

Sáminuorra sex år före Sametinget

Redan 2008 krävde ungdomsorganisationen Sáminuorra att regeringen inrättar en samisk sanningskommission. Nu har Sametinget enats om att arbeta för att det etableras i Sverige.

För nästan sex år sedan krävde den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra att regeringen etablerar en samisk sanningskommission för att gå igenom svenska statens övergrepp mot samer från historisk tid till nutid.

På plenum i Åre förra veckan beslutade Sametinget att bifalla en motion som Min Geaidnu, Albmut, Landspartiet Svenska samer och Vuovdega lämnade in 2012 med hänvisning till Sáminuorras krav.

Enligt motionen är en Samisk sanningskommission avgörande för att det samiska folket ska bli delaktiga i den politiska debatten och få samiska frågor på den politiska agendan i Sverige.

- Jag tror att den är jätteviktig för att vi ska kunna komma vidare, säge Helena Dådring i Landspartiet svenska samer, som var med och författade motionen 2012.

Hon tycker att det är viktigt med en samisk sanningskommission för att samer själva ska få en bekräftelse på den gemensamma historian. Dessutom tycker hon att det är viktigt att övriga Sverige vet vad som hänt och att svenska politiker som har en del i historien får kännedom om vad som hänt och vad som är negativt.

- Med ett sådant redskap kan vi påvisa det och komma vidare.

Hon vill att Sanningskommissionen ska vara framåtsträvande och inte handla om att samiska folket ska hamna i en ny offerroll.

- Då kommer vi inte vidare. Den ska bryta trenden, så att vi har något positivt att lämna över till våra barn.

Hur ser du på att ungdomsorganisationen är så långt före?

- Det tycker jag är jättebra. De har en vidare syn och det är vi som måste börja lyssna på dem mer, i många frågor. Ta bara på det här med HBTQ frågor där de ligger långt före, vi måste samarbeta mer och vi måste lyssna mer på dem.

Samtidigt menar Helena Dådring att politik är en långsam process och att förändringar kommer snabbare ju snabbare frågor väcks.

- Det är jättebra att motionen är antagen nu och det är viktigt att vi arbetar med den, så att det inte bara blir en antagen motion som blir liggande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio