Fängslande studentboende på gång i Mariestad

5:11 min

En fängslande vistelse - kanske blir det lockbetet för de gäster som kommer övernatta på gamla fängelset i Mariestad.  Renovering pågår för att öppna kombinerat studentboende och vandrarhem.

Den nye fastighetsägaren Richard Liu på Ekebydalsborgen AB tar täten när det är rundvandring inne på  fängelset i Mariestad. Fängelset, med namnet Vita Duvan, har anor från 1700-talet. Dagens anstalt uppfördes 1848 och togs ur bruk så sent som 2010. Fyra originalceller kommer inredas för att spegla historien men resten av cellerna, runt 70 stycken, kommer bjuda studenter och vandrarhemsgäster på en fängslande upplevelse.

Näringslivschefen i Mariestad, Mats Widhage, har många tankar om vad det gamla fängelset kan inrymma.
– Jag ser att vi har stor utvecklingspotential och studenterna på universitetet ser väldigt stora kopplingar till sina utbildningar.

Mariestads kommun och fastighetsägaren tittar även på möjligheten till att starta inkubatorverksamhet, ett slags starthus för småföretagande.

Två studenter som läser på Da Capo och Göteborgs Universitet i Mariestad fanns med som bollplank under rundvandringen, och de var mycket positiva:

– Med tanke på skolans inriktning och närheten till skolan så kan jag inte tänka mig någon bättre lokal, säger Johan Holmberg, som läser landskapsvård på Göteborgs Universitet.

– Fräckt, jag skulle helt klar kunna tänka mig att bo här med ett gäng andra studenter, säger Bonnie Öhman som läser Da Capos trädgårdsutbildning.

– Men det måste finnas tillgång odlingslotter om det ska locka studenter! slår Bonnie Öhman fast.

Arkitekten Joakim Andersson som ska förverkliga alla planer innanför fängelsemurarna lockas av samarbetet med Da Capos studenter. Under rundvandringen började man fundera kring hur odlingarna ute på fängelsegården skulle kunna se ut.

Arbetet med att färdigställa cellerna är redan igång, och om fastighetsägarens tidsplan håller så kan de första vandrarhemsgästerna börja avtjäna tid på fängelset redan i sommar. De flesta rummen ska fungera som studentboende under vinterhalvåret och vandrarhem på sommartid.

Men kulturvärdet på fastigheten innebär också stora begränsningar för fastighetsägaren och arkitekten.
– Det är väldigt svårt, det ställer krav på att vi ska ta tillvara allt som är unikt i fastigheten, säger Joakim Andersson.

De gamla låsen kommer sitta kvar på celldörrarna, rummens storlek på cirka tolv kvadratmeter går inte att ändra. Vissa väggmålningar som de intagna genom åren målat kommer att bevaras och likaså kommer den gamla kyrkosalen längst upp i fängelset att förbli intakt.