VETENSKAPSRADION GRANSKAR

Forskare hjälpte misstänkt bedragare sälja mirakelmaskin

2:21 min

Forskare från ledande svenska universitet kan ha hjälpt en fängelsedömd uppfinnare att sälja en maskin som en majoritet av forskarvärlden avfärdar som bluff. Det handlar om så kallad kall fusion och italienaren Andrea Rossi, som påstår sig ha byggt en maskin som producerar stora mängder ren och billig energi.

Flera svenska forskare från KTH och Uppsala universitet har skrivit positiva rapporter om Andrea Rossis påstådda uppfinning, den så kallade e-katalysatorn.

Det svenska stödet har varit en avgörande dörröppnare för Rossi, enligt Sylvie Coyaud. Hon är vetenskapsjournalist bosatt i Milano och har skrivit om misstänkta kall fusion-bedrägerier sedan 1989.

Hon säger att utan de svenska forskarnas positiva rapporter hade Andrea Rossi inte kunnat sälja sin påstådda teknik till ett amerikanskt investmentbolag.

– De svenska forskarna blev en garantistämpel för e-katalysatorn, säger Sylvi Coyaud.

I ett pressmedelande från investmentbolaget – som alltså säger sig ha köpt rättigheterna till Andrea Rossis teknik – anges de svenska forskarnas rapport som den enda vetenskapliga referensen.

– Han ljuger hela tiden men folk tror honom fortfarande, säger Sylvie Coyaud.

Hon berättar att Andrea Rossis tillvägagångssätt varit detsamma ända sedan 1980-talet. Genom att få forskare och journalister att lita på honom har han skapat trovärdighet för sina uppfinningar, som han sedan kunnat sälja till investerare.

Andrea Rossi har ända sedan 1970-talet presenterat spektakulära uppfinningar inom energiområdet. De rör sig om uppfinningar som sedan, enligt mycket väldokumenterade källor, visat sig inte fungera eller ens existera. Han har även flera gånger blivit dömd till fängelse för omfattande miljöbrottslighet kopplat till hans uppfinningar.

Vetenskapsradion har talat med en lång rad personer i Italien. De förmedlar en bild av att Rossi är en farlig bedragare som är ytterst skicklig på att manipulera både forskare och institutioner.

Genom journalisten Mats Lewan på tidningen Ny Teknik kom Andrea Rossi 2011 i kontakt med en rad högt uppsatta forskare på Kungliga tekniska högskolan, Uppsala universitet och Kungliga vetenskapsakademin.

En av forskarna som deltagit i testerna av Andrea Rossis apparat är fysikern Hanno Essén, numera pensionerad lektor vid KTH.

–  Ja, jag inser att han utnyttjar oss för att få ut sin uppfinning. Jag känner mig på det sättet utnyttjad, men inte på något ohederligt sätt. Alla vill ju få ut sina resultat, säger Hanno Essén.

Vetenskapsradion har upprepade gånger sökt Andrea Rossi för en kommentar. Han har via mejl svarat att han inte vill uttala sig.