MP på riksplanet driver inte stopp för Förbifarten

1:46 min

Miljöpartiet i Stockholms stadshus kommer inte få någon större draghjälp av partikamraterna på riksplanet i sin kamp för att stoppa vägbygget Förbifart Stockholm.

Miljöpartiet är motståndare till Förbifarten som de anser är omodern och miljöfarlig. Partiet vill hellre se en satsning på kollektivtrafiken.

Om nuvarande opinion håller i sig blir Miljöpartiet en del i förhandlingarna om regeringsmakten. Men Förbifarten kommer, enligt partiets språkrör Åsa Romson, egentligen inte att påverka de överläggningarna.

– Om Förbifarten ska byggas eller ej är en fråga för stockholmarna, både i stadshuset och i landstinghuset. Landstinget äger kollektivtrafikfrågan och det är på den nivån som väljare kan påverka om Förbifarten ska byggas eller ej, säger språkröret Åsa Romson (MP).

Blir inte det en slags walk-over på nationell nivå?

– Nej, det är ett stöd och en konsekvens av att vi är tydliga med att trängselavgiften ska avgöras på lokal nivå, säger Åsa Romson (MP).

Hållningen från Socialdemokraterna är också tydlig: När det gäller Förbifarten har flera beslut fattats och bygget börjar i sommar.

– Det kommer att vara något som redan har börjat om vi ska förhandla efter valet. Besluten är fattade för flera år sedan och bygget börjar i sommar, det borde inte vara en diskussionsfråga, säger Anders Ygeman, trafikpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Det är inte förhandlingsbart som du ser det?

– Det borde inte vara uppe till diskussion eftersom besluten redan är fattade, säger Anders Ygeman (S).

Det här innebär att det kan det bli svårt för Miljöpartiet att stoppa bygget av Förbifarten, trots att det är en av de viktigare frågorna för partiet.

För även om det blir en rödgrön seger på regeringsnivå kan det efter höstens val finnas en lokal majoritet för bygget.

– Jag är medveten om att om alliansen får makten i Stockholm, och stockholmarna i det här valet inte säger tydligt nej till motorvägar och istället väljer kollektivtrafik, då finns det ju ett avtal som är bindande för de parter som skrivit under det. Då är det ju väldigt svårt att ändra på ett sådant läge, säger Åsa Romson (MP).