Moderaterna tillsätter analysgrupp efter EU-valet

1:40 min

Moderaterna har under dagen tillsatt en valanalysgrupp, som ska ta reda på orsakerna till det dåliga resultat i EU-valet.

– Vi har en eftervalanalysgrupp igång, som kommer att så småningom ge oss underlag för att vi ska kunna titta på: Vad gjorde vi bra och vad behöver  vi förbättra för att vi ska kunna göra ett ännu bättre val i höstens val? säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

I gårdagens val till EU-parlamentet röstade bara 13,6 procent av väljarna på Moderaterna, som därmed tappar ett av sina mandat. Partisekreteraren Kent Persson säger att det är tungt att bära regeringsansvaret.

– Vi har haft en motvind, vi har haft en valrörelse där andra frågor har stått på agendan. Nu handlar det om för oss att i nästa val sätta fokus på att få just jobben, tillväxten, ekonomin främst i den valrörelsen.

Vilket ansvar har du som partisekreterare för valresultatet?

– Mitt ansvar nu är att se till att vi håller ihop vår organisation, att vi drar rätt slutsatser av det här valet. Vi har  gjort en hel del saker som varit bra. Vi är inte nöjda med valresultatet, men nu handlar det också om att samla ihop partiet och ta oss an nästa utmaning, det vill säga att vi i höstens val ska kunna göra ett bra val, och det känner jag mig trygg i att vi kan göra.

En rad ledande moderater som Ekot har talat med i dag tycker att partiets valkampanj var för fluffig med ett allmänt EU-positivt budskap. Partiet borde i stället tydligare drivit viktiga sakfrågor, anser de. En av kritikerna är förre partiledaren Ulf Adelsohn.

– Det mesta verkar ha gått fel. Man får se det som en tydlig varningssignal inför hösten val.

Även Ulf Adelsohn tycker att Moderaterna borde ha breddat budskapet, och till exempel lyft fram miljö- och klimatpolitiken.

– Det alldeles utsökta miljö- och klimatprogram som Moderaterna har, det skulle nog inte ska om man tog fram det, och visade det. Det finns där, men det är ingen som känner till det.