Samisk trumma åter i Lycksele

1:35 min

Efter 350 år är nu den samiska trumman tillbaka till Lycksele för att vara en del av Skogsmuseets utställning om skogs-samernas historia.

Anne Wuolab, ordförande i Lycksele sameförening tycker att det är en viktig dag för samerna i området.

- Jag tror att det är en stor dag för Lyckselesamernas historia att trumman återvänder, säger Anne Wuolab.

Nu efter 350 år så återvänder den samiska trumman till Lycksele för att vara en del av skogsmuseets utställning om samerna i området. Trumman gömdes av dåvarande prästen Olaus Graan under 1600-talet, då samerna tvingades till kristendomen och alla trummor skulle brännas och den samiska religionen skulle glömmas. På olika vägar hamnade trumman till slut på nordiska museet i Stockholm.

Idag klockan tolv hålls en presskonferens i Skogsmuseet i Lycksele om trummans återkomst som kommer vara en del av museets utställning om samerna.

- Ett sånt här föremål är ju ett bevis eller symbol för den historia och den verklighet som har hänt här. Det tycker jag är väldigt viktigt och jag tycker att den här händelsen är som en bekräftelse på Lyckselesamernas egen historia. Att trumman nu kommer tillbaka är bra, så att vi kan berätta om den.

Idag klockan tolv är det presskonferens i skogsmuseet, kommer du själv ta dig dit?

- Ja, jag vill gärna stödja detta och ta del av det som händer där, säger Anne Wuolab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio