Förändrad ton med Svenskarnas parti i fullmäktige

2:47 min

I höstens val ställer nazistiska Svenskarnas parti upp till kommunalval på 35 orter. Lidköping är en av de kommuner där Svenskarnas parti fått representation och flera politiker vittnar om att partiets inträde i fullmäktige har medfört en förändring.

Grafik: Ekot granskar Svenskarnas Parti

– Det är ju att man får vara mer på sin vakt under själva mötena, säger socialdemokraten Carina Ohlsson som är ordförande i kommunfullmäktige i Lidköping.

– Man får fundera på så att man inte i talarstolen säger saker som är rent odemokratiska och hets mot folkgrupp och den typen av uttalande, för det får ju inte förekomma.

Erfarenheter från tidigare val visar att det kan räcka med ett fåtal röster för att Svenskarnas parti faktiskt ska få mandat. SvP:s företrädare Curt Linusson kom in i kommunfullmäktige i Lidköping i december 2012 efter att en sverigedemokrat flyttat från kommunen. Eftersom fem väljare skrivit Linussons namn på sverigedemokratiska valsedlar, så stod han på tur.

Svenskarnas parti vill bland annat att alla som enligt dem inte är genetiskt lika svenskar ska tvingas lämna Sverige - och Curt Linusson har under sin tid i fullmäktige lagt fyra förslag - bland annat om att kommunen bör säga upp avtalen med Migrationsverket och att svenska flaggan bör finnas bakom presidiet i fullmäktige.

– Men det blev ju avslag på alla fyra. 

Finns det något positivt med invandring?

– Nej, inte någonting, inte det minsta. Jag kan inte se någonting positivt.

Med tanke det är flera som inte delar din grund, vad hoppas du kunna uppnå i fullmäktige?

– Åstadkomma, det är svårt, jag menar, jag har ju ingen partigrupp eller någonting, Jag är helt ensam. Dessutom är jag ju politisk vilde som det heter, så jag vet inte hur mycket man kan åstadkomma, irritation möjligtvis.

Flera personer i fullmäktige vittnar om att tonen i fullmäktige förändrades när Linusson klev in. Vid ett uppmärksammat tillfälle förra året valde fullmäktiges ordförande att bryta ett anförande Linusson höll på grund av hur han pratade om invandrare.

Folkpartisten Awas Karim kommer själv från Syrien och hon har tagit illa vid sig av hur Linusson pratat:

– Man känner sig kränkt som privatperson, jag kände mig ovälkommen till Lidköping och Sverige, fast jag vet att det här är bara ett fåtal individer.

Socialdemokraten Mario Melani, själv med italienskt ursprung, har varit uppe i talarstolen för att bemöta det som Curt Linusson säger. Det är viktigt, säger han.

– Vi är individer allihop, det kan väl ingen säga att bara för att jag är italienare, jag ska helt enkelt inte passera Alperna längre utan då ska jag vara där. Man får väl ta till vara alla människors kreativitet och förmåga att tillföra något både för sig själva och för samhället, säger Mario Melani.