Publiknätverket

Gerhard, 83, har väntat flera år på hjälp med sin dementa fru

1:48 min

83-årige Gerhard vill att hans dementa hustru, som han vårdar i hemmet, ska få plats på ett växelboende i Uddevalla kommun. Normal väntetid är tre månader, men han och hans fru har väntat i flera år.

83-årige Gerhard vårdar sin dementa hustru i hemmet, delvis med hjälp från kommunen. I flera år har han försökt få hustrun till ett växelboende så att han själv in emellan kan få vila upp sig och hämta kraft.

I normala fall ska väntetiden ligga på tre månader men Gerhard har väntat i fler år och nu orkar han inte mer.

Gerhard har haft fem hjärtinfarkter och orken är slut, men kommunen kan inget göra. Och Gerhard är bedrövad över att han inte får någon mer hjälp med sin dementa hustru.

– Jag har varit gift med henne i 60 år. Jag lämnar henne inte hur som helst men jag orkar inte mer, jag önskar att hon fick komma till ett boende och få vård ett tag så att jag kan vila upp mig. Vi hade behövt ett växelboende, vad som helst. Min ork är slut, jag har gett upp.

Gerhards liv kretsar kring hustrun och hennes demens – och kommunens rutiner när de kommer natt som dag.

Han kan inte sova utan att ta sömnpiller och den enda tid han kan vara bara sig själv i sitt eget hem är när hustrun är på dagverksamhet i några timmar. Men då handlar det om att städa, handla eller och så vidare.

Hur länge till orkar du?

– Inte alls, jag har klappat ihop två gånger den här veckan.

Vad händer då?

– Ja, jag ligger och gråter bara. Jag bara gråter.

Gerhard har själv haft fem hjärtinfarkter – den senaste för tre månader sedan och då blev hustrun omhändertagen.

Men bara en vecka efter sista hjärtinfarkten kördes hustrun hem till Gerhard som av kommunen ansågs vara kry nog att sköta sin hustru igen.

– Det känns vansinnigt att göra så här mot oss gamla, vi har ju jobbat i hela våra liv och vi har betalat för att få hjälp. Men vi får inte någon vara för pengarna vi betalat under ett helt liv.

I flera år har Gerhards hustru stått i kö för ett boende i Uddevalla kommun där det bara finns totalt sju platser att erbjuda i den här typen av fall. Det säger Anders Fischer som är avdelningschef för biståndsenheten i Uddevalla.

Gerhard heter egentligen något annat. Eftersom han vill vara anonym är det inte hans röst du hör i ljudklippet.