Gerhard lovas hjälp med sin dementa fru inom en månad

1:08 min

83-årige Gerhard kommer inom en månad att få hjälp med sin dementa hustru. Det säger Anders Fischer, avdelningschef för biståndsenheten i Uddevalla kommun.

83-åriga Gerhard i Uddevalla har i flera år väntat på att hans dementa hustru ska få ett tillfälligt boende med vård, för att han själv in emellan ska kunna vila och orka vårda sin hustru i hemmet.

Nu säger Anders Fischer, avdelningschef för biståndsenheten i Uddevalla kommun:

– Vi har bedömt att hon uppfyller de kriterier som krävs för att få en korttidsplats.

Har man uppfyllt kriterierna för att få den här hjälpen ska det verkställas skyndsamt och tre månader är en skälig väntan – på pappret. I verkligheten har Gerhard och hans hustru väntat i flera års tid.

– Ja, så ser det ut i Uddevalla kommun nu och för den grupp som är anhörigvårdare till dementa så är det en jobbig period just nu.

Totalt i Uddevalla kommun finns sju platser, men behovet är långt större.

– Jag har ingen färsk statistik eller så, men vi har ju betydligt fler som har behov, säger Anders Fischer.

Men vad betyder det för Gerhard vars ork nu är slut? Hur länge till ska han tvingas orka?

– Svårt att säga, men han kan behöva vänta i ytterligare en månad kanske. Det är min absoluta förhoppning.

Och det pågår just nu diskussioner i Uddevalla kommun om hur man ska kunna lösa det mest akuta behovet av växelboende för dementa.

Socialchefen i Uddevalla Bo Lundgren säger att man tidigast till hösten kommer att kunna underlätta för de som står i kö, inte med fler platser men med mer hemtjänst.

– Jag tror att vi löser det under hösten. Före sommaren ser jag det som oerhört komplicerat för att vi har ett jättetryck på oss. Och att vi ska få in ännu fler personer på boende är jättesvårt, utan det är förstärkning med hemtjänst som gäller tills det är klart hur många platser vi ska ha.