GODMORGON GOTLAND

Ewy fick hjälp ut ur mörkret

9:06 min

När det var som värst gick Ewy Pettersson bara ut från sin mörka lägenhet för att röka, dricka kaffe och lämna dottern på förskolan.
- Ingen såg mig, jag fanns inte, säger hon.
Att hon en dag skulle sitta i en reception med massor av sociala kontakter var otänkbart.

När Ewy kom i kontakt med projektet Unga kvinnor fick hon ett jobb på Korpen vattencenter. Anna Sandell Skoggren, som anställde henne, minns första mötet väl.

- Det var en smal, blek, hålögd flicka som kom. Hon sa att hon absolut inte kunde jobba med kvinnor och hade tänkt sig att sitta i ett mörkt rum utan fönster och arbeta vid datorn, berättar hon.

Nu är inte Korpens vattencenter en sådan arbetsplats. Där jobbar bara kvinnor och människor kommer dit för att träna och må bra. Raka motsatsen till vad Ewy hade tänkt sig alltså.

I början fick Ewy ett schema som beskrev vad hon skulle göra, minut för minut. Hon ville inte prata med någon när hon kom. Men det stöd och den hjälp hon fick genom projektet Unga kvinnor hjälpte henne att utvecklas. Idag sitter hon i receptionen, tar emot gäster och svarar i telefon hela dagarna.

Susanne Johansson är projektledare för Unga kvinnor.

- Jag märkte i mitt arbete på försäkringskassan att just unga kvinnor som haft det lite svårt ofta faller mellan stolarna, säger hon.

Projektet går ut på att stötta så att kvinnorna kan komma in på arbetsmarknaden.

Anna Sandell Skoggren rekommenderar fler arbetsgivare att göra det hon gjort. 

- Jag skulle ljuga om jag sa att det bara varit positiva erfarenheter, men med det här stödet har man alla chanser att lyckas. Var beredd på en spännande och omtumlande resa och våga testa!