Liksjoe/ Lycksele

Trumman mottogs med stor glädje och vördnad

En 350 år gammal trumma har hittat hem. Men den har haft tur. När samerna skulle kristnas på 1600-talet brändes och förstördes många samiska trummor, men just den här hamnade på en resa genom århundradena, via Historiska museet och Nordiska museet för att idag återvända till Lycksele.

Den umesamiska representanten Gunnel Rönér Douhan fick ta emot trumman på Skogsmuseet av konservatorn Kerstin Jonsson från Nordiska muséet som huserat trumman under lång tid.

- Jag var inte ens säker på att jag skulle behålla rösten, så viktigt, så känslosamt har det varit. Det är en mycket mycket värdefull och stor dag för oss samer i den här lappmarken, sa Gunnel Rönér Douhan efter cermonin.

Men den består ju av skinn och trä. Hur kan det vara så mycket känslor kring det?

- Vems skinn är det? Det är renens skinn. Det är renkalvskinn. Träet har med stor sannolikhet också sitt ursprung i den här regionen, så det är mycket betydelsefullt.

Gunnel Rönér Douhan i Lycksele sameförening tycker också att trumman är värdefull med tanke på hur den använts av levande människor som levt på den här platsen många, många år före oss.

- Trumman har tagits härifrån för 350 år sedan av en präst som var same i grunden, men som vände om och anammade storsamhället och kyrkans läror och samlade in trummor för att förstöra eller skicka ut från det här området.

Hon tycker den är betydelsefull eftersom samer använde trumman på många sätt, inte bara för det som menar sägs i vardaglig vulgäruppfattning att trumma på och åkalla andar.

- Den användes på många sätt. Dels som vägvisare, dels som kompass, men dels också för att komma i kontakt med andevärlden. Så det var med stor glädje och med vördnad som jag tog emot trumman, som jag höll den i mina händer, sa Gunnel Rönér Douhan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio