Hållbart mode

Kinas klädindustri förgiftar floderna

2:32 min

Många av kläderna på galgarna i svenska klädbutiker är "made in China". Den jättelika tekoindustrin i Kina har förgiftat till exempel Gula floden som ger dricksvatten för hundratals miljoner människor så att matfiskarna innehåller höga halter tungmetaller och hormonstörande ämnen. Kommunistpartiet erkänner att det finns hundratals cancerbyar i landet som drabbats av farliga utsläpp och nu börjar kineserna tröttna på att offra sin hälsa för att vi ska kunna köpa tre t-shirtar och betala för två.

Här i shoppingdistriktet Sanlitun i Peking står klädesaffärerna tätt. Här finns flera dyra märkesbutiker, såsom Armani och Versace, men även butiker med kläder i en lite mer normal prisklass. Hundra meter bort här finns även en av Pekings största inomhusmarknader för förfalskade kläder, alltså piratkopierade klädesplagg. Många av kläderna som säljs här är inte tillverkade i Kina.

Lönerna i Kina har stigit och många internationella företag väljer numera istället att förlägga sin textilproduktion till länder där tillverkningskostnaderna är lägre, som till exempel i Indien och Bangladesh. Men, detta sagt, det finns såklart fortfarande en stor textilproduktion här i Kina. De flesta kläder som säljs i Sverige tillverkas fortfarande här. Kina svarar för 38 procent av världens klädexport och är därmed världens största exportör av kläder.

Klädesproduktionen ger en omfattande miljöförstöring, men länge var miljöförstöring ett tabubelagt ämne i Kina. Folk kände inte till vilka problem miljöförstöringen förde med sig och rapporteringen i medierna var mycket begränsad. Det har nu förändrats och därmed har folk även börjat bli medvetna om de omfattande miljöproblemen som textilindustrin orsakar.

Bomullsodling till exempel, kräver oerhörda mängder vatten. Det går åt tusentals liter för varje t-shirt. Det är ett stort problem i Kina där det på många håll råder vattenbrist och det vatten som finns är i många fall förorenat och förgiftat.

Textilindustrin är givetvis inte ensam ansvarigt för det här, men alla stegen i klädestillverkningen, inte minst färgningen ger stora utsläpp. Bomullsodlingen runt om i världen svarar även för hela 25 procent av världens totala användning av kemiska bekämpningsmedel.

På grund av de stigande lönekostnaderna har textilindustrin i Kina fått allt svårare att konkurera globalt och många företag väljer som sagt att istället placera sina fabriker i andra länder. Det har lett till att de kinesiska företagen måste hålla kostnaderna så låga som möjligt. Därmed är det många företag som struntar i att investera i mer miljövänlig teknik. Många företag struntar även i Kinas miljölagar, något som är möjligt på grund av korruption.

Den kinesiska befolkningens ilska över miljöförstöringen håller nu på att växa. Efter korruptionen så är miljöförstöringen det som mest upprör den kinesiska befolkningen. Varje år hålls tiotusentals demonstrationer mot lokal miljöförstöring runt om i Kina och är det något kommunistpartiet inte tycker om, så är det demonstrationer. Miljöförstöringen börjar nu även kosta stora pengar för myndigheterna och företagen.

Kina beskrivs ofta som världens mest förorenade land och även om kommunistpartiet vill göra något åt det, så kommer det att ta mycket lång tid.