Forskning

Klarare bild av barn med funktionshinder

1:43 min

Idag uppmärksammades barn som har behov av särskilt stöd när 60 forskare träffades i Jönköping.

Forskarna vet mer och mer om hur det är att växa upp som funktionsnedsatt.

Mats Granlund, som är forskningsledare vid Högskolan i Jönköping, säger att forskningen går framåt.

– Den har ökat ganska markant beroende på att fler och fler ser att vi behöver få med alla barn när det gäller att de ska få ett bra liv, säger Granlund. 

På plats i Jönköping fanns idag några av de främsta forskarna från hela världen när det gäller barn i behov av särskilt stöd.

Anna-Karin Axelsson vid Hälsohögskolan i Jönköping disputerade igår efter att ha tittat närmare på barn med omfattande funktionsnedsättningar - de kan ha både intellektuella och fysiska problem. Många har exempelvis svårt att prata och använda ben och händer, hon har sett att de inte lika ofta är engagerade i aktiviteter som andra barn.

Det handlar om att äta middag tillsammans, att busa ihop, att gå på fritidsaktiviteter och så vidare. 


Jenny Wilder, lektor i specialpedagogik på Mälardalens Högskola, har varit handledare i Axelssons avhandling och hon säger att det kan ha stor betydelses för barnen att få vara med, men det finns naturliga förklaringar till att det ofta inte går.

– De här familjerna har en väldigt stor påfrestan i sina vardagsliv, det är en svår situation de har. De behöver mycket stöd för att alla i familjen ska må bra, att ha en bra balans i vad man vill göra och vad man kan göra. Det vi hör om och om igen är att de behöver assistenter. De kan supporta sitt barn men behöver fler personer, säger Wilder.