Försvaret: Regeringens sparkrav orimliga

1:39 min

Försvarsmakten vill bara spara knappt hälften av vad regeringen tidigare har krävt. Försvarsministern vill ha minskade lönekostnader på 500 miljoner kronor till år 2019, men Försvarsmaktens besparingsförslag, som lämndes i dag är på bara 225 miljoner. Att spara mer skulle leda till omfattande negativa konsekvenser, enligt Försvarsmakten.

– Skulle man gå till hela 500-miljonersbetinget då skulle vi behöva avveckla ett antal större krigsföband - bataljoner, på den nivån, säger Försvarsmaktens stabschef, generallöjtnant Jan Salestrand.

Regeringen lovade nyligen Försvarsmakten en högre budget på i runda tal 5,5 miljarder kronor. Men den summan ska vara nådd först om tio år.

Samtidigt har Överbefälhavaren (ÖB) ett besparingskrav på sig på 500 miljoner kronor. Regeringen anser att personalkostnaderna inom försvaret dragit iväg för mycket och det är det kravet som ÖB nu lämnat sitt svar på.

Men i dag kom försvarsminister Karin Enström med beskedet att ÖB kanske inte behöver spara fullt ut 500 miljoner. Besparingsförslag som går ut över försvarsförmågan tänker hon inte acceptera.

– Kommer det eventuella förslag som går stick i stäv med vår ambition att stärka försvarets förmåga har vi inte för avsikt att gå vidare med dem, sade Enström i Ekot på onsdagsmorgonen.

Detta var ett nytt besked när det lämnades och inget som försvaret kunnat planera in.

– Nu har vi talat om var vi står, går man till 500 får det de här konsekvenserna och vi avråder från att gå högre än 225, säger han.

Peter Hultqvist, Socialdemokraternas talesperson i försvarsfrågor, har förståelse för att ÖB föreslår väsentligt minder besparingar än de 500 miljoner regeringen krävt.

– Jag tycker att det är rätt att de markerar vad som är realiteter. 500-miljonersbetinget var orealistiskt från början, säger han.

Ett förslag som har debatterats intensivt är att lägga ned Marinens musikkår, en av tre fungerande militärorkestrar. Det föreslår Försvarsmakten nu också - fast den inte vill.

– När vi nu ser att vi behöver ta bort 1600 befattning till 2016, då måste vi prioritera vår kärnverksamhet, krigsförbanden och insatsorganisationen, säger Jan Salestrand.