Helikopterdåd förvärrar Ukrainakris

1:11 min

Den våldsamma krisen i Ukraina förvärras sedan en militärhelikopter skjutits ned av pro-ryska rebeller. Minst 12 militärer ska ha dödats i attacken. Ovisshet råder om de internationella observatörer som tros hållas av milis.

Attacken mot militärhelikoptern genomfördes vid byn Mandrytjino utanför Slovjansk i öst. Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov bekräftar attacken där en ukrainsk armégeneral var bland de som dödades.

– Jag har just fått information om att terroristerna har använt ryska robotar för att skjuta ned helikoptern nära Slovjansk, säger Turtjynov enligt Reuters.

Attacken skedde när helikoptern levererat förnödenheter vid en vägspärr bemannad med säkerhetsofficerare från Nationalgardet och från specialpolisen Berkut. Tolv av dem dödades och dessutom en generalmajor Serhiy Kulsjytsky, som hade huvudansvaret för antiterrorträning inom Nationalgardet.

Samtidigt som en av de dödligaste attackerna i krisens östra Ukraina genomfördes, pågick hårda sammandrabbningar i byn Mandrytjino, samt i byn Semyonovka och runt järnvägsstationen i Slovjansk, enligt ryska Interfax som hänvisade till uppgifter från de så kallade självförsvarsstyrkorna.

För några veckor sedan sköt rebeller ned två arméhelikoptrar, också de nära Slovjansk. Vid attackerna dödades en pilot och en tekniker.

Ukrainska nationalgardet skriver att den grupp som sköt ned helikoptern sedan attackerats och "oskadliggjorts".  Det är andra gången en helikopter skjuts ned och Ukraina hävdar att det sker med en typ av sofistikerade luftvärnsrobotar, som bara används av vältränade soldater snarare än en grupp motståndsmän med hagelbössor och att denna typ av vapen måste ha kommit från Ryssland.

Ryska utrikesministeriet sa idag att USA och EU måste pressa Kiev till dialog och avbryta alla stridshandlingar för att inte landet ska gå mot katastrof.

I det förvärrade läget är ovissheten fortsatt stor om de fyra observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som försvann för några dagar sedan.

Slovjansks självutnämnde borgmästare Vjateslav Poromarjov hävdar att OSSE-observatörerna hålls av en lokal milis.

– Vi vet var de är. Allt är bra med dem, säger han enligt Interfax.

När Poromarjov talar i telefon med Reuters är tonen något hårdare:

– De greps. Skälet är att de inte ska komma hit och lägga sig i, jag varnade dem, säger han.

– Vi håller på att reda ut saker och ting med dem. Vi ska titta på deras dokument, sedan kommer de att släppas. Förhandlingar pågår med OSSE.

I går varnade Wolfgang Ischinger, Ukrainaförhandlare vid OSSE, för att observatörer kan komma att dras tillbaka om säkerhetssituationen blir sådan att organisationen har anledning att frukta för personalens liv.