Friluftliv och motion

Cykling i skog och snår lockar allt fler

1:42 min

Intresset för cykling som motionsform har exploderat de senaste åren och kommer att öka ännu mer, i synnerhet terrängcykling, tror forskarna.

Klas Sandell professor vid Karlstads universitet forskar bland annat om friluftslivets utveckling.

– Downhillcykling och Mountainbikecykling är någonting som vi ser i våra undersökningar att många tror kommer att öka. Det har också ökat och det finns också stora ambitioner att det ska öka, säger Klas Sandell professor vid Karlstads universitet, som forskar om besökare och trender inom turism och friluftsliv.

Cykelboomen har mycket handlat om landsvägscykling men nu verkar det alltså som att Mountainbike, som var ganska stort på 90-talet bland cyklister, är på väg tillbaka och nu också bland barn. Östersunds Cykelklubb anordnar för andra året Mountainbikeskola för barn och intresset är stort. En av dom cirka 20 barn som slöt upp vid upptakten var Joel Danvind.

– Det var kul och lite krångligt och kedjan hoppade av hela tiden. Jag växlade från högsta till lägsta växeln och då hoppade kedjan, berättar Joel.

Vad är det som är roligt med att cykla i skogen?

– Man kan liksom köra hur man vill! När man kör ute på vägarna måste man följa regler och cykla på cykelvägar, säger Joel Danvind.

I vanliga fall när klubben lägger ut information på sin Facebooksida så brukar det ses av omkring 250 personer, när de la ut information om cykelskolan sågs det av drygt 2000 personer, en signal om hur poppis det är. För klubben är det ett sätt att få fler cyklister i framtiden.

– Vi tycker att inkörsporten till cykelsporten går naturligt via Mountainbike eller skogscykling. De flesta barn har en terränggående cykel hemma på garageuppfarten och kan delta i den här verksamheten vi bedriver, så det är en väldigt naturlig inkörsport till cyklingen. Om man sen blir biten av cyklingen och blir lite äldre då kanske landsvägscykling också blir en disciplin som man vill delta i, säger Karl-Johan Andersson, ansvarig för cykelskolan i Östersunds Cykelklubb.