Turism och näringsliv

Konkurrens mellan mulitsportare och renar i fjällen

1:49 min

Ökad evenemangsturism, löpartävlingar och vanlig turism i fjällen blir ett bekymmer för rennäringen. Nu förs diskussioner om att begränsa antalet tävlingar och deltagare framöver.

Vad tycker du om att tävlingar i fjällen kan begränsas?

För en del samebyar blir trycket från turismen för hårt.

– Problemet är att renarna utsetts för störningar när dom ska försöka beta och få betesro och det blir en belastning för samebyarna av den anledningen, säger Victoria Wadman, handläggare på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Jämtlands län

De senaste åren har antalet tävlingar och deltagare blivit allt fler i fjällen. Det handlar bland annat om löpning, cykling och orientering men även om skidtävlingar vintertid. Forskarna tror att den här utvecklingen kommer att fortsätta och det är också näringens mål. Men det ska ske i samspel med exempelvis rennäringens behov och rättigheter och det är en utmaning.

Hittills har de samråden gått bra  - enligt Länsstyrelsen - men i takt med att ansökningar om nya tävlingar och aktiviteter ökar så diskuteras nu begränsningar i antalet tävlingar och deltagare framöver. Bland annat i den så kallade Jämtlandstriangeln där loppet med samma namn - Jämtlandstriangeln Unplugged - går.

– Dom har tillstånd för den här sommaren men som det ser ut nu så kan vi inte öka antalet tävlande på den tävlingen. Handölsdalens sameby, där Jämtlandstriangeln bland annat ingår, har ett väldigt väldigt stort tryck och det finns få utrymmen på deras renbetesfjäll som är helt ostört. I och med att de redan har ett så stort tryck från den allmänna turismen så blir evenemangsturismen en ytterligare pålaga som blir jobbig för dom, säger Victoria Wadman.