Nevs förhandlingar går framåt

3:01 min

Nevs förhandlingar för att lösa den ekonomiska krisen kring Saab går framåt. Vd Mattias Bergman kom nyligen hem från förhandlingar med en av de två tilltänkta samarbetspartnerna.

– Förhandlingarna går bra. Det handlar till viss del om förhandlingar, men framför allt handlar det om hur vi ska anpassa en affärsplan för framtiden. En affärsplan där de två kan tillföra sina resurser och kompetenser, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Hur nära är ni ett avtal?

– Vi kommer närmare och närmare varje dag. Jag landade i går natt från en dialog med ett av företagen och det pågår dialog hela tiden. Varje dag tar vi steg framåt. Men jag säger inte när de är klara förrän dess att de är klara.

Två asiatiska fordonstillverkaren är det som Nevs förhandlar med för att lösa den ekonomiska krisen som Saab-tillverkaren har hamnat i. Dels handlar det om ett företag som vill bli ny delägare och dels om ett företag som vill hjälpa till att utveckla nya bilmodeller på den så kallade Phoenix-plattformen. Vilka företagen är vill Nevs inte säga i nuläget.

Men förhandlingarna går framåt och vd Mattias Bergman säger att man siktar på att förhandlingarna ska vara klara under juni. Han säger att han är tror att allt ska gå i lås.

– Vi är trygga med det. Det som återstår väldigt mycket är formerna för det. Dialogerna ser bra ut och förs framåt hela tiden, säger Bergman.

Nevs saknar pengar eftersom den kinesiska staden, och delägaren, Qingdao inte har betalat utlovade pengar.

Därmed kan Nevs inte betala underleverantörerna och Saab-produktionen har stannat inne i fabriken. Vd Mattias Bergman säger att det påverkar förhandlingarna.

– Det är klart att både vi och dem vi för dialog med är väldigt mycket mer fokuserade. Vi har inte all tid i världen. Men att vi stoppar produktionen innebär att vi sänker kostnaderna, vilket gör att vi har en längre förmåga att hålla ut tills vi har nått bra avtal, säger Bergman.

Runt 200 personer kan komma att sluta på Nevs på grund av ekonomin. 72 visstidsanställningar kommer inte att förlängas och runt 100 inhyrda konsulter har fått sluta. 

Mattias Bergman säger att företaget nu också utvärderar hur utvecklingen av den nya plattformen Phoenix ska ske.

– Att vi minskar antalet konsulter är också att vi tar ett steg tillbaka när det handlar om vilken inriktning som Phoenix ska ta. Och inriktning på Phoenix kommer påverkas av de här två företagen, deras intressen och vilja.

Vad menar du med inriktning?

– Vilka produkter man bygger och vilken lanseringsordning man ska göra. Är det produkter som bara ska vara under Saab som varumärke, eller ska det vara en plattform för produkter under andra varumärken också. Allt det här påverkar väldigt mycket våra ingenjörer i de planeringar som de har, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.