Fortsatt nedgång för Moderaterna

2:08 min

Skillnaderna mellan de två politiska blocken minskar. Det visar den sammanställning av de stora opinionsinstutens mätningar under maj månad som Novus gör för Ekot. Samtidigt fortsätter Moderaternas nedgång i opinionen.

Grafik: Svensk Väljaropinion, maj 2014

Moderaternas siffra för maj är 23,2 procent, enligt Novusmätningen Svensk väljaropinion. Det är en nedgång med 0,9 procentenheter från april och tangerar de låga siffror partiet hade hösten 2008.

– Det är en väldigt svår situation för partiet, det är svårt att vända en utveckling som pågått under så lång tid. Det finns en trötthet från väljarnas sida och Eu-valet spär på känslan av att det är svårt att hitta kraft i politiken, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Men även Socialdemokraterna backar - denna gång med 1,6 procentenheter till 31,5 procent.

– Klart att man inte är nöjd, men jag skulle inte tro att partiledningen är extremt missnöjd heller, säger Marie Demker.

Socialdemokraterna vill helt enkelt inte framstå som helsäkra valvinnare, tror hon. Det skulle skapa problem.

– Om situationen blir sådan att man framstår som en extremt uppenbar vinnare så kan man också råka ut för väldigt tuff granskning vilket i sin tur kan vara problematiskt för partiet i valrörelsen.

Trots att de två stora partierna går bakåt så minskar skillnaden mellan de rödgröna partierna och Alliansen. De rödgröna har 49.8 procent mot alliansens 38,0.

Förklaringen till det är en liten uppgång hos de mindre Allianspartierna, Centerpartiet med 0,6 procentenheter till 4,5 och Kristdemokraterna med 0,7procentenheter till 4,0. Men avståndet mellan regering och opposition är ändå gigantiskt, betonar Marie Demker.

– Händer det inget väldigt dramatiskt så är det svårt att se att man skulle kunna hämta upp det. Det måste hända något väldigt, väldigt speciellt.

Sverigedemokraterna bryter i denna mätning en nedgång med en liten uppgång på 0,2 procentenheter till 8,2.

OBS: Siffran från april kan skilja sig från tidigare publiceringar om opinionsläget i april då siffran är uppdaterad med ytterligare mätningar sedan dess. Läs mer om hur undersökningen är gjord här.