Karlstadsbon Charu bjuder oss på indisk matresa

11 min

Ska man äta indiskt så ska man ladda med ingefära, koriander, spiskummin och grönsaker som lök, tomater, blomkål och paprika. Och så ris eller bröd. Och youghurt. Det säger indiska karlstadsbon Charu Uppal, som är värd för vår programserie En resa bland världens mat idag.

Charu beskriver de många stegen i indisk matlagning. Hur hon till exempel blötlägger kikärtorna till kikärtsgrytan dagen innan och kokar upp dem i flera omgångar. Hur hon river och steker lök i olja och vatten för att sedan mosa ner ingefära och tomater och koriander. Det blir en bas att varva ner i grytan, som ger samma förtjockande effekt som vi i Sverige ofta åstadkommer med att röra ner till exempel Maizena. Det är mycket jobb med indisk matlagning, fördelen som Charu ser det är att den alltid är färsk.

En stor del av indierna är vegetarianer. Det är inte nödvändigtvis på grund av religion utan mer på grund av att det är ett varmt land och att det finns så många grönsaker tillhands. Kryddorna tillsätts för smaken, för att konservera, men också för sina medicinska egenskaper. Ingefära är bra för matsmältningen, till exempel.

– I norra Indien äter man mer bröd till maten, i söder mer ris, berättar Charu Uppal.

Det hon bjuder på när Tomas och Anna kommer på besök är nordindisk storstads-mat, som man äter i Delhi. Det blir vegetariskt, mycket ingefära, gurkmeja, spiskummin och youghurten är viktig, för den svalkar, både till mat och som dricka. En liten sallad blir det till, nybakt bröd, uppstekt blomkål och potatis och en kikärtsgryta. Dessutom youghurt, chutney och pickles.

För att få fatt på de råvaror hon behöver besöker hon ofta mellanösternaffärer, bland annat för att få fatt på den mindre form av gurka som hon hackar ner i youghurtröran.

Hon bakar bröd på en enkel deg av mjöl och vatten, som formas till platta kakor och steks i stekpanna. Och efter brödbaket sätter vi oss till bords. Festligt känns det som, men enligt Charu är det en vardagsmåltid.

Charu beskriver hur hon minns måltiderna en vanlig dag i Indien när hon var liten. Man gick upp tidigt, tvättade sig och bad. Man åt frukost, kanske med gröt eller stekt bröd. Barnen tog med matlåda till skolan med en grönsaksrätt, bröd och frukt. När barnen kom hem från skolan på eftermiddagen fick de en sen lunch och sedan var det dags för en stunds vila. Sedan gjorde barnen läxor och lekte, på kvällen åt familjen middag, och innan läggdags fick barnen ett glas mjölk. Men till maten ska man inte dricka, konstaterar Charu.

– Det stör matsmältningen, säger Charu Uppal.

Därför serveras sås och youghurt till maten.