Många unga arbetslösa i länet saknar a-kassa

1:28 min

Åtta av tio unga arbetslösa i Västernorrland står utan a-kassa. Det visar siffror som Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, har tagit fram.

– Jag är inte berättigad a-kassa, säger 23-åriga Cecilia Stockhaus i Örnsköldsvik.

Att få en bättre socialförsäkring, där a-kassan ingår, är en av de viktigaste frågorna inför valet i höst. Det tycker västernorrlänningarna enligt en opinionsundersökning som Novus har gjort för Sveriges Radios räkning.

Men det är många unga i länet som idag står utanför a-kassan. I oktober månad var ungefär 1270 personer,  mellan 18-24 år, arbetslösa i Västernorrland, och av dessa var 80 procent utan a-kassa. De unga arbetslösa är istället hänvisade till bidrag från kommunen eller annan hjälp.

Cecilia Stockhaus  har inte jobbat tillräckligt länge för att vara berättigad a-kassa.

– Arbetsförmedlingen har sagt att jag har jobbat för få dagar, och därför har jag inte rätt till det. Men jag ska gå med i a-kassan så småningom, säger Cecilia Stockhaus, som precis har fått jobb på ett äldreboende i Örnsköldsvik.  

För att ha rätt till a-kassa så krävs att man har  jobbat minst halvtid i sex månader under en tolvmånadersperiod. Det är alldeles för hårda krav, tycker Cecilia Stockhaus.

– För ungdomar under 25 år så tycker jag att man borde sänka gränsen för att bli berättigad a-kassa eftersom att det i dagens läge är så svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger hon.

22-åriga Linda Westin arbetar i en butik i Örnsköldsvik, och hon ser det som en självklarhet att vara med i a-kassan.

– Om jag skulle förlora jobbet så är det en trygghet att ha en viss inkomst. Speciellt när man har flyttat hemifrån och har massa utgifter, säger hon.