
Försökte ta livet av sig - polis ryckte inte ut
Polisen i Lund struntade i att åka hem till en självmordbenägen kvinna som hade avvikit från en psykiatrisk avdelning. Detta trots att den ansvariga läkaren flera gånger bad polisen om hjälp.
24-åriga Emma hade flera gånger tidigare försökt ta sitt liv innan hon slutligen kom till psykakuten i Lund i december 2012.
När Emma läggs in säger hon till läkaren att hon har planer på att hänga sig i sin lägenhet. Kort efter går hon ut och röker. Men hon kommer inte tillbaka.
Klockan åtta på kvällen kontaktar läkaren polisen och skickar en formell begäran om så kallad handräckning, vilket innebär att polisen enligt lag är skyldig att åka och hämta Emma.
I handräckningsbegäran skriver läkaren Emmas adress och att Emma hotat att ta sitt liv i hemmet.
Trots att polisen enligt lag ska hjälpa sjukvården så åker de inte när läkaren från psykiatrin i Lund larmar polismyndigheten i Skåne.
Telefonsamtalet mellan polisen och SOS Alarm spelas in under kvällen.
– Det enda jag vet är att hon är suicidbenägen. Jag vet inte om hon uttalat att hon ska begå självmord i dag, säger man på SOS Alarm.
Polisen svarar att det är vårdens ärende.
– Jag ska kolla lite med befälen, så får vi se. Jag har noterat det i alla fall, säger polisen.
Varje minut är kritisk. Men timmarna går. I stället för att rycka ut fortsätter polisens operatör prata om vad de ska göra.
När SOS Alarm frågar om polisen hittat patienten svarar man att de inte börjat leta.
– Därför att vi har inte haft tid att göra det, säger polisen.
SOS Alarm svarar att ambulansen inte är på plats och att man inte ens har kört.
Under kvällen får Emmas mamma veta att hennes dotter är försvunnen och hotat att ta sitt liv. När hon får veta att polisen inte gör något sätter hon sig i bilen och kör 25 mil till Lund.
– Jag tror inte vi sade någonting till varandra, min man och jag, på hela vägen ner. Vi bara sträckkörde rätt ner och visste inte vad som väntade när vi kom ner, säger Emmas mamma.
När hon kommer fram till dotterns hus efter drygt tre timmar var polisen ännu inte på plats. Men det står en ambulans utanför.
– Så jag rusade ut och frågade dem "vad har ni hittat?". Då sa de "vi har inte gått in än, vi står och väntar på att polisen ska hjälpa oss att komma in", berättar Emmas mamma.
Ungefär samtidigt ringer SOS Alarm upp polisen igen.
– Jag hade en ambulans som körde förbi. Så de undrar mest om det kommer dit nån polis eller om jag ska dra dem därifrån till nåt annat så länge.
Polisen svarar att de inte har något att skicka just då.
Fyra timmar efter det att polisen fått handräckningen av läkaren tar sig ambulanspersonalen till slut in i Emmas lägenhet med hjälp av hennes föräldrar. Där hittar de Emma liggandes orörlig på rygg.
Jörgen Nilsson är närpolischef i Lund. Han menar att polisen följt sina rutiner, men han beklagar också att det tog så lång tid.
– I det här, det låter nästan lite kallt att säga rutinärendet, som det är från början, så ville polismyndigheten säga att "fixa en ambulans så fixar vi en polisbil", för att uttrycka det väldigt enkelt. Det är väldigt olyckligt att det tar fyra timmar för samhällets resurser att komma överens om det, säger Jörgen Nilsson.
Emma hittades medvetslös på rygg med spyor i lungorna. Hon hade tagit en överdos av tabletter. I två dygn vårdades hon i respirator, och trots svåra skador så överlevde hon.
Men hon är rädd att någon annan ska råka ut för samma sak och inte överleva.
– Jag var en sjuk människa. Jag var inte frisk, jag kunde inte tänka klart. Visst, det var jag som begick den handlingen, jag var inte vid mina sinnens fulla bruk och därför behövde jag samhällets hjälp. Men det brast, säger Emma som egentligen heter något annat.
Har du varit med om något liknande eller vet du något annat som vi borde granska? Hör av dig till Ekots reportrar.