Nu kan du försvinna från Google

1:24 min

Vill du ta bort något jobbigt eller pinsamt sökresultat som syns när ditt namn googlas? I dag har Google startat en tjänst för att du ska kunna be om det.

Det är EU-domstolen som har bestämt att Google måste göra såhär. Det beslutet togs efter en rättegång då en man i Spanien slogs för att få bort gamla sökträffar om hans privata ekonomi från 1998 som han ansåg var integritetskränkande. Han vann rättegången, och Google tvingades ta bort sökresultatet

Men domen var vägledande och öppnade upp för att fler personer skulle kunna begära samma sak av sökjätten. Därför har Google i dag lanserat ett formulär där europeiska medborgare kan ansöka om att ta bort sökresultat om sig själva. Kravet är att Google bedömer det som gammalt och irrelevant för samhället.

Men alla tror inte det här är bra. Patrik Fältström som är en av Sveriges främsta internetexperter, tycker det är fel att tvinga sökmotorer att ta bort träffar.

– En sökmotor visar ju bara var informationen finns, säger han.

Den gamla pinsamma uppgiften kommer att finnas kvar på nätet, och dessutom finns det flera andra sökmotorer som kommer att kunna visa vägen dit.

– Det minskar ju möjligheten att lita på att sökmotorerna gör det de ska göra, säger Patrik Fältström.

Istället tycker han att det ska bli lättare att ta bort gammal irrelevant information direkt från källan, alltså från den hemsida som har lagt upp det.

Patrik Fältström tror också att samhället håller på att förändra sin syn på vad som ska få synas och inte på nätet.

- Det märker man ju genom att diskussionen finns. Det är en viktig diskussion för vi måste komma överens om vad som är rätt och fel att publicera. Det kanske vi inte är i dag.