Åkesson: Stoppa flyktingar från Syrien

1:16 min

Människor som flyr från krigets Syrien ska inte få uppehållstillstånd i Sverige. Det beskedet lämnade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han i dag var gäst i Ekots lördagsintervju.

Hör hela lördagsintervjun med Jimmie Åkesson.

Förra året fick 12 000 syrier permanent uppehållstillstånd i Sverige enligt Migrationsverkets statistik. Totalt fick nästan 27 000 asylsökande rätt att stanna i här och 11 000 av deras anhöriga fick också komma hit.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker emellertid inte att Sverige ska ta emot flyktingar från Syrien.

– Vi ska inte ge dem uppehållstillstånd i Sverige, och vi ska definitivt inte ge dem permantenta uppehållstillstånd. Bara det faktum att vi bestämde att vi ska ge permanenta uppehållstillstånd i Sverige innebär en tilldragningsfaktor, det vill säga att det kommer ännu fler, sade Jimmie Åkesson, i Ekots lördagsintervju.

Enligt Sverigedemokraterna har vi en massinvandring till Sverige, som borde minska med minst 90 procent.

– Vi har haft en så stor invandring att det inte håller längre. Därför är det dags att vi stoppar, sade Åkesson.

Samtidigt som Sverige tog emot totalt 38 000 asylsökande förra året, tog Syriens grannland Libanon till exempel emot över en miljon syriska flyktingar. Jimmie Åkesson har själv besökt flyktingläger i Syriens närhet och han säger att det är rimligt att de länderna tar emot fler.

– Det är helt olika saker. Vi är inte i närområdet till Syrien, vi ligger i en annan del av världen. Då är det rimligare att man har ansvar för sitt eget närområde, säger Jimmie Åkesson.