Programchefens förord 2014

Sommar fyller 55! Sommaren 1959 bjöd på värmerekord och getingrekord - och Ingo slog Floyd. Men inte bara det… Programmet Sommar sändes för allra första gången! Dåvarande underhållningschefen på radion Tage Danielsson ville ha ett program med ”lätt musik och prat med mening i”. Och så blev det.

I år är jag är väldigt glad och stolt över att vi lyckats förmå internet-fenomenet Felix ”PewDiePie” Kjellberg att göra Sommar, trots att hans 27 miljoner följare på YouTube väntar otåligt på hans nästa videoklipp. I Sommar ska han försöka förklara hur en helt vanlig kille från Göteborg blev världens mest sedda person på Internet.

Sommar inleds som vanligt på Midsommardagen och i år kommer Jason Diakité att berätta om livet efter talet i Riksdagen och den efterföljande ”Jag är Jason”-kampanjen. Den 17 augusti avrundar journalisten Mustafa Can,vars Sommarprogram om sin mor 2003 blev dubbelt prisbelönat.

Marianne Bernadotte kommer att ägna sitt Sommar åt framtiden och programmet kommer att sändas på hennes 90-årsdag den 15 juli.

Världen utanför Sverige är ett återkommande tema bland årets Sommarvärdar: Bi Puranen är generalsekreterare för världens mest omfattande medborgarundersökningar, Svante Pääbo har med sitt forskningsteam i Leipzig kartlagt vår arvsmassa ända tillbaka till neandertalarna medan den finlandssvenske finansmagnaten Björn ”Nalle” Wahlroos menar vi i Europa sitter i ett museum medan andra delar av världen är mer framåtsträvande.

Anna von Bayern, journalist och prinsessa, ska på 100-årsdagen av 1:a världskrigets utbrott berätta om ett liv mellan Tyskland och Sverige och Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren talar på broderns födelsedag den 4 augusti.

Översterabbin Morton Narrowe och nya ärkebiskopen Antje Jackelén har båda valt Sverige som hem medan flera andra Sommarvärdar bor utanför Sveriges gränser: supermodellen Caroline Winberg har sin bas i New York och dj:n och Swedish House Mafia-profilen Steve Angello bor i Los Angeles.

Även i år har vi en bred uppslutning Sommarvärdar från sportens värld. Börje Salming kallas fortfarande ”the King” efter sin avslutade hockeykarriär. Årets Jerringpristagare Henrik Stenson gör sitt Sommar mitt i karriären, precis som Paralympicsstjärnan Helene Ripa.

Musiken är som alltid en bärande del i Sommarprogrammen. I sommar hör vi DregenDr Alban och Imperiet-basisten Christian Falk spela sin favoritmusik och berätta om sina liv i musikens tecken.

Operasångaren Loa Falkman berättar om de många möten han haft med musikerkollegor under sin långa framgångsrika karriär och svensk hiphops hetaste stjärna Linda Pira vänder sig till sitt tonårsjag, med några ord som hade behövts på vägen. Edda Magnason kliver ut ur Monika Z:s skugga och Sanna Nielsen är mer än schlager.

Fredrik Wikingsson kommer att sända från sin farmors 90-årskalas i Trollhättan och där tala med och om gamla människor. Vilket ska göra Sommarprogrammet ”angeläget - och i bästa fall också roligare”. 

Varmt välkomna till en fantastisk sommar med Sommar!

Bibi Rödöö, programchef Sommar i P1

bibi.rodoo@sverigesradio.se