Misstänkt för dödsskjutning erkänner på video

1:44 min

Mannen som är gripen för förra veckans dödsskjutning vid judiska muséet i Bryssel har erkänt brottet på en egen videoinspelning, det sa åklagaren vid en presskonferens i Bryssel nu på eftermiddagen.

– Han filmade sina vapen och kläder, säger den federale åklagaren Frédéric van Leeuw.

På den korta videosekvensen som polisen har tagit hand om hörs sedan en man erkänna att det var han som begick morden här i Bryssel.

Åklagaren misstänker att rösten tillhör den 29-årige man som greps i Marseille i Frankrike. När polisen tog honom hade han bland annat en Kalasjnikov med sig som påminner om det vapen som användes för att skjuta ihjäl totalt fyra personer på judiska muséet i Bryssel förra lördagen.

Enligt åklagare i Frankrike har 29-åringen tillbringat mer än ett år i Syrien, där han har stridit för jihadister. I flera europeiska länder, även Sverige, finns en oro för att unga män som reser till Syrien blir radikaliserade där och sedan återvänder till Europa som en terror-risk.

Den här frågan ska diskuteras vid ett EU-möte kommande vecka, och den franske presidenten Francois Hollande har idag sagt att han vill skicka ett meddelande "till dessa jihadister att vi ska bekämpa dem, vi ska bekämpa dem och bekämpa dem".

Direkt efter dödsskjutningen förra helgen sa Belgiens inrikesminister Joelle Milquet att det med stor sannolikhet var ett antisemitiskt dåd.

– Det var ett judiskt objekt som var målet. Just nu definierar vi det som terrorism, säger Frédéric van Leeuw.