Vanligt tv-tittande minskar

1:19 min

Tv-tittandet i vanlig tv har minskat kraftigt under de senaste månaderna och SVT har drabbats hårt av tittartappet. Exempelvis hade finalen av årets Eurovision Song Contest 20 procent färre tittare i Sverige i år jämfört med förra årets final, enligt mätföretaget MMS. 

Trots att Sanna Nielsen var favorittippad i årets Eurovision Song Contest så var det färre svenskar som såg tävlingen än året innan.

Under mars och april minskade det totala tablåtv-tittandet, alltså den tid vid sitter och tittar på tv-apparaten medan programmen sänds, med runt tio procent.

Samtidigt tittar vi mer på olika former av webb-tv, både genom gratistjänster, betaltjänster och illegala streamingtjänster.

Trenden är att både yngre och medelålders tittar mer och längre på webb-tv.

Även SVTs webb-tv svtplay ökar något, men det kompenserar inte för det de kraftiga tittarfall som SVTs vanliga kanaler haft under de senaste två månaderna.

– Man har aldrig kunnat säga när det här skiftet skulle eskalera men det är klart att det sätter en ökad press på vissa av våra utvecklingsprojekt och det handlar inte bara om tekniska plattformar utan också hur programmen ska se ut i framtiden. Och det ger stora möjligheter att omdefiniera programens längd, sändningstider och format, säger Sabina Rasiwala, SVTs kommunikationsdirektör.