EFTER UPPDRAG GRANSKNINGS "BÖGBOTARNA"

Prästen Peter Artmans framtid diskuteras

46 min

Idag diskuterar Kristdemokraterna i Västra Götaland prästen Peter Artmans framtid. P4 Skaraborg publicerar nu hela intervjun med prästen, som handlar om hans syn på Uppdrag Gransknings arbetsmetoder, och hans syn på homosexualitet.

Det kan vara viktigt att höra exakt i vilket sammanhang som prästen och kommunpolitikern Peter Artman i Vara uttalat sig, när han liknat homosexualitet vid en "defekt".

Det menar Kristdemokraternas ordförande i Västra Götaland.

Kristdemokraterna i Västra Götaland diskuterar idag framtiden för prästen Peter Artman i Vara som sitter i kommunfullmäktige i Herrljunga. Samtidigt ifrågasätts inom partiet flera inslag och artiklar i ämnet efter P4 Skaraborgs publicering.

– Det är främst antydningar i media om att Peter Artman gett uttryck för att homosexualitet skulle vara en sjukdom som går att bota som vi reagerat på, säger Peter Johansson som är ordförande för Kristdemokraterna i Västra Götaland.

I ett program i SVT:s Uppdrag Granskning erbjöd Peter Artman bön för att "korrigera" en reporter som utgav sig för att vara homosexuell och i behov av att ändra på det. Men det är en fråga för kyrkan, menar Peter Johansson.

– Det går vi inte in på - det handlar om vad en präst gör i sitt ämbete som präst.

Det är istället bland annat efter inslaget i P4 Skaraborg som det idag hålls ett möte inom partiet, där en fråga är i vilket sammanhang som Peter Artman uttalade sig. 

Diskussionen vid dagens möte handlar också om det som sagts är i linje med Kristdemokraternas politik och om partiet kan ha fortsatt förtroende för Peter Artman.

I vilket sammanhang skulle det vara rimligt att jämföra homosexualitet med "defekter" som går att lindra eller träna bort?

– Nej, men som sagt, vi ser det inte som en sjukdom, och inte som något som går att bota, säger Peter Johansson.