EU-valet kan fälla Lökke Rasmussen

1:54 min

I Danmark växer kritiken mot liberala Venstres partiledare Lars Lökke Rasmussen efter den senaste tidens avslöjanden om honom och motgångarna för partiet i EU-parlamentsvalet. I kväll hålls därför ett extra möte med huvudstyrelsen där representanter från hela landet finns med - det kan avgöra Lökke Rasmussens framtid.

Venstres politiska ordförande Inger Støjberg hoppas att partiet ska kunna enas om ett gemensamt beslut om partiets framtid.

– Det finns många frågor som måste få svar, sade hon på väg in på ett av de sista mötena i Folketinget innan kvällens avgörande möte för partiet.

Hon är en av dem som fortfarande stöttar Lars Løkke Rasmussen - men runt om i landet växer missnöjet med partiledaren och alla utgifter han förknippas med, bland annat dyra resor för biståndspengar, och klädinköp för motsvarande 180 000 svenska kronor bekostade av partiet.

Skandalerna anses ha bidragit till att Venstre miste ett mandat i Europaparlamentsvalet.

Splittringen gör partiet svagt. Något som kan utnyttjas av den socialdemokratiskt ledda regeringen som när som helst kan välja att utlysa folketingsval, med bara tre veckors varsel - en mardröm för ett oppositonsparti i kris.

– Vi måste komma ihåg att det är Socialdemokraterna vi slåss mot, inte varandra, säger Venstres Inger Støjberg.

Bland vanliga väljare är det många som har tröttnat på Lars Løkke Rasmussens sätt att använda andras pengar. I en opinionsmätning i går fick Venstre historiskt låga 14,5 procents stöd.

Jan och Karen i Köpenhamn är två av dem som har tappat förtroendet för partiet och inte tycker att Løkke Rasmussen borde få sitta kvar som partiledare.

– Han har gjort för många dumheter. Man blir ju förargad, han har för stort maktbegär säger Jan och Karen, två av de danskar som inte längre känner igen sig i partiet.