"Liv kan finnas" på ny unik planet

5:04 min

Astronomerna har upptäckt en ny planet utanför vårt solsystem. Planeten har fått namnet "Mega Earth",  megajord eftersom den är 17 gånger tyngre än jorden och dubbelt så stor. Carina Persson, forskare och astronom Onsala Rymdobservatorium vid Chalmers tekniska högskola berättar mer.

– Det här är en jättespännande upptäckt. Planeter som är mer massiva än jorden har man tidigare trott skulle ha utvecklat ett väldigt tjockt gashölje, så att de blir mer som våra gasjättar i solsystemet, som Jupiter eller Neptunus. Men den här planeten är faktiskt stenig, den har inget gashölje. Det betyder att organiskt liv kan bildas, säger Carina Persson, forskare och astronom Onsala Rymdobservatorium vid Chalmers tekniska högskola.

Det som enligt Carina Persson är spännande med Mega Earth är att stjärnan och planetsystemet är mer än dubbelt så gammalt som vårt solsystem, som är fem miljarder år.

– Det betyder att steniga planeter och liv kan ha uppstått mycket tidigare i universums historia än man tidigare trott, säger hon.

Hur går det till att hitta en sån här planet?

– Den här planeten har observerats med flera metoder och olika teleskop. Till exempel så upptäcktes den först med ett rymdteleskop, då kan man göra så att när planeten passerar förbi sin stjärna försvagar den ljuset litegrann. Dessutom kan man mäta hur den påverkar stjärnans rörelser.

Upptäckten av Mega Earth innebär nu att forskare som håller på med planetbildningsteorier behöver utveckla sina teorier, Menar Carina Persson.

– Det här är en ny typ av planet som i dag inte kan förklaras hur den uppkommit. Dessutom kan man nu leta efter planeter som är beboliga för liv kring äldre stjärnor, istället för yngre stjärnor som man letat bland i dag, säger Carina Persson.

Mega Earth ligger ungefär 5-600 ljusår ifrån vårt solsystem.