Visionerna som ska locka folk till Borås

1:56 min

Simma med pingviner eller shoppa i märkesbutiker. I går kväll presenterade företagare och politiker sina visioner om hur det framtida Borås ska se ut. Bland annat vill man länka ihop centrum och Knalleland.

Bra idéer? Kom gärna med egna förslag här.

– Vi har promenerat, cyklat och kört bil för att känna in den här sträckan som egentlöigen inte är speciellt lång i avstånd men som mentalt kan kännas ganska lång och trist, säger Mia Landin - till vardags marknads- och försäljningschef på First Grand Hotel i Borås

Landin är också en av de 50-talet företagare, politiker och tjänstemän som tagit fram visioner för Borås utveckling de närmaste årtiondena.

En annan är Per-Anders Nilsson från reklam och designbyrån Nilsson crwth som spånat idéer om vad Borås ska locka med. Han tror att det krävs en extraordinär upplevelse, året runt, och att besökare helst ska stanna minst en natt för att både handel och turism ska gynnas.

Några av förslagen är ett äventyrsland vid och i Borås djurpark där man exempelvis skulle kunna simma med pingvinerna, endast åtskilda av en glasskiva, eller bo på hotell mitt i djurparkens savann.

Ett annat är att leda besökarna mellan centrum och Knalleland med gratis buss, och göra Skaraborgsvägen mer attraktiv.

– Vi ser framför oss att man bara viftar så stannar den här skyttelbussen, säger Mia Landin.

– Självklart ser vi mer av restauranger och caféer. Men vi ser också mycket pop up-butiker. Vi har ju väldigt starka varumärken i Borås som inte har butiker här. Vi ser att vi kanske kunde koncentrera en del av deras utförsäljningar här, eller när de släpper en ny kollektion,  att man slår upp ett tält - för att konkretisera det - under en helg eller en vecka bara. Bara för att det ska hända något i det här området.