Omstridd dansk partiledare sitter kvar

1:33 min

I Danmark kommer liberala Venstres omstridde ordförande Lars Løkke Rasmussen, att sitta kvar kvar som partiledare trots skarp kritik av hans vidlyftiga spenderande av partiets pengar och den förtroendekris det lett partiet in i.

Att Lars Løkke Rasmussen blir kvar stod klart efter ett mer än sju timmar långt möte i natt där han lyckades övertyga sina kritiker om att partiet mår bäst av att fortsätta med nuvarande ledning.

Det var en trött men lättad Lars Løkke Rasmussen som mötte media i natt efter det extra möte med partiets huvudstyrelse med drygt 130 representanter från hela landet som han själv hade kallat till efter partiets dåliga resultat i Europaparlamentsvalet - där Venstre tappade ett mandat.

Något som delvis beror på att det just innan valet avslöjades att partiledaren bland annat köpt kläder och skor för partiets pengar, motsvarande 180 000 svenska kronor.

Det här är inte första gången Lars Løkke Rasmussen är i blåsväder för sitt vidlyftiga spenderande av andras pengar. Tidigare har det bland annat gällt förstaklassresor betalda med biståndspengar.

Inför gårdagens möte fanns det från flera håll i partiet krav på partiledarens avgång, en av dem som var besviken efter mötet var EU-parlamentarikern Jens Rohde.

– Det är bara att anpassa sig om man vill vara en del av partiet, konstaterade han efter mötet där partiets ekonomi och rutiner gicks igenom och där Lars Løkke Rasmussen något överraskande lyckades få fortsatt stöd som partiledare.