Vardagsbilder från Skaraborg visas på feministisk konferens

3:21 min

Om en dryg vecka inleds en stor nordisk konferens om kvinnors rättigheter i Malmö. Skövde kommun ordnar gratis bussresa till Malmö där utställningen "14-14-14- Kvinnors vardag i ett klick", ska visas.

Ett Almedalen för feminister, så skulle man kunna beskriva Nordiskt Forum för kvinnors rättigheter som äger rum i Malmö om en dryg vecka.

Dit kommer partier, debattörer och organisationer från hela norden för att prata om hur man ska komma framåt med jämställdheten.

Skövde kommun bjuder alla som vill på bussresa till Malmö, där det också kommer att visas bilder från kvinnors vardag i Skaraborg. 

– Det här är en fotoutställning från den fotoaktion vi gjorde den 14 mars klockan 14.14. Då fick alla kvinnor ta en ögonblicksbild på vad de gjorde, eller en bild på sig själva, och sedan skicka in till oss. Nu har vi satt ihop en utställning av detta och den ska vi visa upp i Malmö, säger Hanna Lindström, EDCS, resurscentrum för jämställdhet och mångfald i Skaraborg.

På golvet framför Hanna Lindström i EDCS – lokaler, EDCS står för resurscentrum för jämställdhet och mångfald – ligger några hundra fotografier uppradade.

Britt Larsson är ordförande i föreningen Kvinna Skaraborg. Hon var med på den stora internationella kvinnokonferensen i Peking som hölls 1995, och där ett antal länder skrev under flera punkter för att förbättra kvinnors liv.

Britt Larsson ska också åka med till Malmö, och hon tänker inte åka hem tomhänt.

– När vi åker hem ska vi ha ett slutdokument där den samlade kvinnorörelsen ställer krav på dom nordiska länderna, på dom här tolv områdena som finns i Pekingdokumentet.

För det har gått 20 år, men dem åtagandena är inte uppfyllda ens här i Sverige?

– Nej, kvinnor har fortfarande inte lika lön för lika arbete, och det här med våld i nära relationer är fortfarande ett stort problem, och det finns många områden där det forrtfarande är illa ställt.