Alliansens nya mål: 5 miljoner människor i jobb

Till år 2020 vill Alliansen att 350 000 fler ska vara i jobb i Sverige, det var beskedet när Alliansledarna i dag samlades för kickoff och konvent inför valrörelsen.

– Det är vår ambition, det vill vi få stöd av svenska folket för att uppnå, säger statsminister och moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Fyra skämtsamma och leende partiledare mötte partikamrater i en gammal industribyggnad i Nacka i dag, för vad de kallar en valkickoff.

Förutom att prata om sitt eget samarbete i regeringen skulle exempel på lyckade allianssamarbeten runt om i landet lyftas fram.

– Det här är faktiskt ytterst väldigt viktigt för vårt land, för vårt Sverige, sa Göran Hägglund (KD) och fick långa applåder, när de fyra partiledarna höll gemensamt tal om hur samarbetet fungerar.

Efter att ha sågat oppositionens förutsättningar att regera presenterade de fyra partiledarna ett nytt mål för sysselsättning.

– Vi vill att 2020 ska mer än 5 miljoner människor vara i jobb i Sverige – det är vårt sysselsättningsmål, säger Fredrik Reinfeldt.

De fyra partiledarna återkom flera gånger under sitt tal till att 250 000 fler är i arbete nu än när de tillträdde, och sätter nu alltså målet på att ytterligare 350 000 ska ha sysselsättning om sex år.

– Vi ska ha det som vår absoluta prioritet, det är en frihetsfråga, det är en mänsklighetsfråga, säger centerledaren Annie Lööf om målet att fler ska ha ett jobb att gå till.

De stora åtgärderna är redan genomförda, menar alliansledarna. Nu gäller det att rikta insataserna mot de grupper som står längst från arbetsmarknaden. Fler förslag kommer senare i sommar och i det kommande valmanifestet.

– Det kräver mycket hårt arbete, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Fler förslag kommer senare i sommar och i det kommande valmanifestet.

– Att öka sysselsättningen är inte det samma som att minska arbetslösheten, sa Jan Björklund. För att minska arbetslösheten kan man förtidspensionera och sätta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är sysselsättningsgraden som är det viktiga.

– Det tar för lång tid för nyanlända invandrare att komma in på arbetsmarknaden, sa Jan Björklund.

– Alliansen vill därför att de som har instegsjobb samtidigt ska kunna studera för att lära sig svenska tex. Universitet- och högskolerådet kommer också få extra pengar att snabbara värdera och validera utländska utbildningar, sa Jan Björklund.

För att få fler unga att starta företag sa Annie Lööf att Alliansen ser över om gränsen för att få starta-egetbidrag kan sänkas under 20 år och om gränsen för aktiekapitalets storlek kan sänkas ytterligare.