Rättvist betygssystem tycker elever

1:26 min

I år går första elevkullen ut som har haft det nya betygssystemet från A-F. Systemet har fått mycket kritik, men David Hansson som går första året på Plusgymnasiet i Uddevalla tycker att systemet är bra.

– Om man får A på alla uppgifter och får E på en så får man ju D. Det tycker jag inte man förtjänar, säger David Hansson. Men man kan ju alltid komplettera.

Betygssystemet har kritiserats bland annat för att det är svårt att få högsta betyget A eftersom man behöver uppfylla många delkriterier i varje ämne. Har eleven fått E på ett kriterium sänker det totalbetyget på ämnet.

Utanför Agnebergsgymnasiet står Ronja Snow Mattsson och Lukas Blomqvist. De tar snart studenten och tycker att det nya systemet är mer rättvist eftersom det finns flera steg.

– Det är enklare att få godkänt nu eftersom lägstanivån är lägre än tidigare, säger Lukas Blomqvist.

Mattias Hallberg är ordförande i Sveriges Elevkårer och tycker att det är ett problem att det inte finns nationella riktlinjer för hur lärare ska använda betygssystemet.

– Ambitionen var väl att det skulle bli svårare att få höga betyg, men jag är inte så säker på att regeringen gett rätt stöd åt eleverna att nå de högre kunskapskraven, säger Mattias Hallberg.