Klassisk orienteringstävling lockar många till Edsbyn

1:24 min

I dag invaderas den lilla byn Gammelhomna i Ovanåkers kommun av drygt 1.000 orienterare från hela Sverige. Under tre dagar kommer den klassiska tävlingen Ösa-träffen nämligen avgöras där. Nytt för i år är att det inte bara är traditionell orientering som gäller. Det kommer även tävlas i bland annat orienteringsskytte berättar tävlingsledaren Kaj Hoof.

– Man kan jämföra det med skidskytte men vi bär inte med oss vapnet. Vi springer två korta orienteringsslingor  och skjuter där i mellan. Med straffrundor precis som i skidskytte, förklarar Kaj Hoof.

Det är Forsa orienteringsklubb som arrangerar orienteringsskyttet under Ösa-träffen i helgen. Knappt 30 deltagare är föranmälda men de som testar att både springa och skjuta kan anmäla sig på plats.

– Det är ju lite spännande när det smäller och brakar samtidigt som man springer en bana, så får jag tid kommer jag testa en bana, säger Kaj Hoof.

Förutom orienteringsskytte kommer det även tävlas i mountainbikeorientering och så klart vanlig orientering i helgen.

Alfta-Ösa orienteringsklubb räknar med omkring 1.200 deltagare per dag. Och det gör att den lilla byn Gammelhomna kommer genomgå en förvandling i helgen. 

– Jag vet inte exakt hur många som bor i Gammelhomna, men jag gissar på tio fast boende. Och vi kommer vara runt 1.500 personer med medföljande familjemedlemmar.

Hur kommer det se ut i Gammelhomna?

– Det blir ungefär som O-ringen men i miniformat. Det blir en extra stad som byggs upp ute i skogen. berättar Kaj Hoof.