Efter kritiken - Björklund försvarar betygssystemet

1:26 min

De nya bokstavsbetygen får hård kritik av elever. De tycker att det är svårt att veta vad de ska lära sig och lätt att förlora motivationen. Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) försvarar systemet.

– Det har varit avsikten att höja kraven i svensk skola, det är inriktningen på den här regeringens utbildningspolitik. Det blir högre krav för att få de högsta betygsstegen, säger Jan Björklund.

Men det är också svårare att veta vad man behöver lära sig, säger de (eleverna).

– Ja, fast jag tror att det är tvärtom. Det är tydligare kriterier i dag i läroplanen än vad det var tidigare. Vi har aldrig haft så tydliga kunskapskriterier för olika betygssteg som nu.

Som Ekot berättade i morse får det nya betygssystemet, med en skala från A till E och F, hård kritik av elever. Detta eftersom en dålig prestation under ett enda enskilt prov kan dra ner hela slutbetyget. Eleverna tycker också att svårt att veta vad de ska lära sig för att få ett visst betyg.

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan vill därför att regeringen omgående ska tillsätta den utlovade översynen av bokstavsbetygen.

– Jag vill inte att betygssystemet ska åka i diket, jag vill att den här utvärderingen tillsätts nu och att Jan Björklund får tummen ur och börjar göra detta, säger han.

Utbildningsminister Jan Björklund ger nu besked om att utvärderingen ska sjösättas under 2015.

– Inom ett par år har vi ju sagt, och det betyder att det blir väl nästa år. Betygsstegen måste ha verkat för åtminstone två årskullar för att det ska gå att meningsfullt utvärdera det. Så under nästa år, säger han.