Mäns erfarenheter av att vara utsatta

Vi har fått in flera mail där mailskrivaren tycker det är fel att vi bara fokuserar på mäns våld mot kvinnor.

Det stämmer inte, utan vi lyfter fram alla former av våld i nära relationer. Bland annat har Ligga med P3 lyft fram våld i samkönade relationer, P4 Värmland har pratat med Krismottagning för män och flera av berättelserna som publiceras här är från män som vart utsatta (bland annat denna). Ekot har även lyft upp att det är svårt för våldtagna män att få hjälp. Tendens har också fokuserat på hur det ser ut med kvinnor som brukar våld mot män i nära relation.

När det gäller senaste statistiken från BRÅ (2014) så visar den att 14 % av kvinnor blivit utsatta för våld/hot om våld av en partner. 20 % uppger att dom blivit utsatta för psykiskt våld. För män är motsvarande siffra 5, respektive 8 %.

Vi har fått in flera mail om mäns erfarenheter av att vara utsatta för våld i nära relationer. Här är två av mailen:

 • "Har flera bekanta som lever med kvinnor som är, framförallt, psykiskt abusive, men även
  fysiskt. Slag i ansikte etc offentligt (detta höjer ingen i omgivningen på
  ögonbrynen åt) Jag levde under flera år med en kvinna som fick mig att tro att
  jag inte var ett skit värd och än idag är jag inte tillbaka där jag var innan".
 • Hej! Hade en granne som jag var orolig för vad som hände, det lät alltid som att mannen
  slog kvinnan eller liknande, när de väl hämtades av polisen enav gångerna,
  visade det sig att det var tvärtom, kvinna misshandlade mannen.

Jag vill bara berätta om min pappa som under många år blev utsatt för våld av sin sambo. 

I början var relationen bra, men sambon förändrades när hennes mor dog i ett grannland. Efter detta började hon bli mycket svartsjuk och började systematiskt förhöra min pappa om olika saker. Hon ville successivt ha mer makt och kontroll över honom.

När tiden gick började våldet komma. Hon började med att kasta saker på pappa. Det kunde vara kastruller, telefoner, ja allt möjligt. Efter detta började hon använda tillhyggen. En gång tog hon en hammare som hon hotade honom med, vilket ledde till att han var tvungen att låsa in sig på sitt rum.

En gång blev han väldigt trängd och var tvungen att freda sig. Då ringde sambon polisen och sa att hon blivit slagen. Pappa berättade till polisen vad som försiggick, men polisen verkade ändå lyssna mer på sambon. Pappa blev i och med detta rädd för att freda sig, och började känna väldigt extremt mycket stress.

Det var då han berättade till mig och sin bror om allt som hände hemma. Vi stöttade honom och konfronterade sambon, varpå hon blev vansinnig och skrek att det var hans fel. Vi var efter detta rädda för att hon skulle slå ihjäl honom med en hammare eller sticka honom med kökskniv. 

Efter detta tog det inte lång tid innan han flyttade ifrån henne med vår hjälp. Han beskriver denna tid som otroligt svår och extremt jobbig. Han gick bort 2011.