ConIFA

Darfur United på ConIFA för att vinna uppmärksamhet

4:19 min

En del kom till ConIFA - fotbolls-VM för folkgrupper och regioner utan land - för att vinna. Andra mest för att påminna om sin existens, som laget från Darfur i Sudan.

– Det är viktigt för oss, säger lagkaptenen för Darfur United, Mahamat "Iggy" Enigy. Sedan 2003 har en väpnad konflikt ägt rum i Darfur i västra Sudan och nu, efter elva år, har även FN glömt oss. Här finns internationell media och det gör att vi kan höras och representera vårt folk inför världen, säger mittfältaren Mahamat Enigy.

Det är flyktingar både på planen och i publiken vart än Darfur United spelar. Som en konsekvens av Darfurkonflikten har hittills upp till 300 000 människor mist livet och minst två miljoner flytt sina hem i västra Sudan. Många av dem, nästan en halv miljon människor från olika sudanesiska folkgrupper, finns nu i Tchad och det är där Darfur United bildades.

– Alla dessa spelare är flyktingar från våra läger i östra Tchad, säger Katie-Jay Scott Stauring från organisationen i-Act med säte i Kalifornien, USA som arbetar med flyktingar i Tchad.

Den långvariga konflikten mellan de afrikanskdominerade rebellgrupperna å ena sidan och den arabiskdominerade Janjawidmilisen, som har sudanesiska regeringsstyrkors skydd, å den andra, gjorde att vanliga människor från olika klaner tvingades fly. De hamnade i lägren i Tchad, berättar Katie-Jay Scott Stauring.

– Våra spelare kommer från olika stammar, säger hon. Detta är klaner som i många generationer krigat mot varandra. Många var villiga att spela fotboll men var mindre glada att göra det under samma flagga, bärande på klubbdräkterna i samma färg. Men till slut valde de själva att ingå i Darfur United och nu representerar de hela Darfur, säger Katie-Jay Scott Stauring.

Bland de 22 fotbollsförbund som är medlemmar i ConIFA och i synnerhet bland de tolv lagen som nu under den gångna veckan gjort upp i Östersund, har Darfur kanske inte de skickligaste spelarna. Det finns flera förklaringar till det, säger deras lagkapten. 

– Vi har aldrig spelat på gräs, bara sand, ibland finns det inte ens fält , ingen terräng men det finns passion för spelet, säger lagkaptenen, mittfältaren Mahamat Emigy.

När Conifa, som är en global paraplyorganisation för fotbollslag som står utanför det internationella fotbollsförbundet (Fifa), avslutar sitt VM i Östersund  kommer Darfur United inte att stå som vinnare, det kunde turneringens president Per-Anders Blind lätt se.

– 2012 gjorde de ett mål på hela turneringen. Det är mer hjärta än förmåga där. Men det att de är här är redan fantastiskt!

Rädslan fanns att de inte ens skull tillåtas passera EU:s gräns, berättar Per-Anders Blind, men laget lyckades ändå ta sig till turneringen i tid, säger han.

Väl på plats i Östersund förlorade Darfur United med stora siffror - men de har fått stor uppskattning. Det är inte många lagkaptener som efter en storförlust kan säga som Mahamat "Iggy" Enigy, att man visst förlorat matchen men att han ändå inte leder ett besegrat lag.

- We do our best!, säger mittfältaren Mahamat Enigy.