Bråda tider inför bal och bröllop i en källare i Degerfors

12 min

Många blivande brudar och baldrottningar beger sig ner till det underjordiska prinsesseldoradot i Degerfors. Även en brudgum kan i jämställdhetens namn få sin ring designad här.

I kväll är det dags för studenten Sofia Persson att dansa runt i sin gröna klänning på studentbalen i slottet i Örebro och en hemlighetsfull pingstbrud har just hämtat ut sin och tärnornas klänningar. Det blev inte alls den enkla klänning som hon hade tänkt sig utan en axelbandslös dröm med klädda små, små knappar ända ner till golvet för 6000 kronor. Här kan alla prinsessdrömmar gå i uppfyllelse.

Vi vandrar runt bland tyll, spetsar och siden, diamantringar och provdockor, högklackade sidenskor i matchande färger, hattar, smycken och kuvertväskor.

Just nu pågår en febril verksamhet. Pingstbrudarna ska ha den perfekta bröllopsklänningen och förutom bröllopsklänningarna provas bortåt 200 balklänningar i regnbågens alla färger ut.

Längst in i bröllopseldoradot håller ringmakaren Martin Johansen till. Med CAD-teknik designar han brudparens önskeringar, för numer är det inte bara bruden som får en vigselring, enligt Martin Johansen vill ungefär 30 procent av brudgummarna ha en egen ring, eller om det är de blivande brudarna som köper dem till sina blivande makar.