SJUHÄRAD

Fler gymnasielever stannar i sina egna kommuner

1:30 min

Sjuhärads kommunala gymnasieskolor har tidigare tappat många elever till Borås, men den negativa trenden verkar vara bruten. Numera stannar en större andel av de egna eleverna inom kommunen.

För tredje året i rad väljer en större andel elever i Tranemo kommun, jämfört med året innan, att stanna kvar i kommunen när det blir dags att välja gymnasium.

– Jag tror det beror på att man upptäckt att man har det ganska bra på hemmaplan, säger Marit Ekstener som är rektor på Tranemo gymnasieskola.

– Vi har en skola som har väldigt engagerad och duktig personal. Man trivs och man pratar då gott om sin skola inför sina kompisar. Det är en liten skola där man blir sedd, säger hon.

Även på Marks gymnasieskola i Marks kommun och på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn har man märkt av den här trenden - en större andel elever väljer att stanna kvar på kommunens gymnasium.
Tydligare marknadsföring lyfts fram som framgångsrecept, men Marit Ekstener tror också att en anledning är att det varit lite nyhetens behag kring Borås skolor - att det blev möjligt att söka fritt till andra skolor inom Sjuhärad.

– I och med att många sökte under kort tid till Borås så blev det för många elever på de kommunala skolorna där. Man har haft lite svårt att kunna anpassa sin kostym till det nya elevantalet och det har blivit väldigt stora klasser i Borås och man har väl upplevt en trängsel. Här är det ju en ganska rimlig storlek på merparten av våra grupper, säger Marit Ekstener.

Alexandra Karlsson som snart tar studenten från Tranemo gymnasieskola, tror att många väljer att stanna kvar i kommunen för att slippa pendla långt varje dag.

– Det är väl det att folk känner att det inte är värt att ta sig härifrån. Och samtidigt har skolan fått bättre rykte. Det är trevliga elever och för det mesta trevliga lärare. Det är en bra skola helt enkelt, säger hon.