Malmström: Fler insatser behövs på Medelhavet

1:57 min

Under det senaste dygnet har närmare 2 500 flyktingar plockats upp av den italienska marinen på Medelhavet, rapporterar TT. EU-länderna är eniga om att flyktingsituationen är mycket oroande.

I år väntas Italien ta emot över 60 000 flyktingar och enligt EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström krävs mer resurser för att rädda liv på Medelhavet.

– Italienska kustbevakningen gör fantastiska insatser! De har räddat nästan 30 000 människoliv. Vi försöker stötta italienarna genom den här insatsen och det finns en större närvaro på Medelhavet, men den är inte tillräcklig. Vi behöver fler insatser och där finns det inte pengar och resurser, så mycket som vi skulle vilja, säger Cecilia Malmström.

Italien beräknas just nu lägga runt tre miljoner kronor per dag på att rädda liv i Medelhavet. Bara under det senaste dygnet har närmare 2 500 flyktingar plockats upp av den italienska marinen, rapporterar TT. Landet har i åratal begärt mer av det man kallar "europeisk solidaritet" i flyktingfrågan. Men Cecilia Malmström säger att man nu måste nå bortanför den retoriken.

– Italien är det land som har fått mest av EU:s stöd och fonder under de här åren. Vi har hjälpt Italien väldigt mycket, och vi kommer fortsätta att göra det, för naturligtvis är det ett mycket, mycket stort tryck på Italien, säger EU-kommissionären.

Sveriges migrationsminister Tobias Billström är orolig för att flyktingsituationen kan förvärras ytterligare.

– Vi har nu många stater i vår närhet, en stat som Libyen till exempel, som står på randen till att inte fungera längre. Vad kommer det medföra för till exempel migrationsproblemen i Medelhavsområdet? Jo, om vi får en situation där Libyen inte kan börja fungera igen så kommer allt fler människor att falla offer för människosmugglarnas aktiviteter i den regionen och skickas ut på havet under osäkra förhållanden.

Så det blir ännu värre än i dag, menar du?

– Ja, det finns en risk för detta, och därför måste EU jobba långsiktigt med de här frågorna, säger Tobias Billström.

Vid EU-toppmötet i slutet av juni väntas en diskussion om inriktningen för den europeiska migrationspolitiken de kommande fem åren. Cecilia Malmström och Tobias Billström hoppas på mer av de EU-länder som i dag inte tar emot kvotflyktingar, men förväntningarna är lågt ställda.

– Jag tror inte att vi kan förvänta oss någon dramatisk ändring, också med tanke på det valresultat som vi såg i Europaparlamentet med mycket starka högerextrema och främlingsfientliga krafter, säger Cecilia Malmström.