Årets ölänning: Arne Svensson

1:48 min

Nu är det klart vem som är Årets ölänning 2014. Det är eldsjälen, friidrottstränaren och tidigare idrottsläraren Arne Svensson i Färjestaden som senare i sommar får ta emot Sollidenpriset ur kungens hand.

– När jag ringde trodde jag att de skojade, men sedan hörde jag att Lennart Palm var med och då förstod jag att det var sant, berättar Arne Svensson.

Arne Svensson startade friidrottsverksamheten i Färjestaden för 40 år sedan. I dag är han med på träningar sex eller sju dagar i veckan. Flera kvällar är det olika idrotter som han leder.

– Lördagar försöker jag vara ledig men då är det oftast någon tävling som vi åker på istället.

Friidrott med en rad olika grupper och innebandy står på Arne Svenssons schema. Han har följt ett stort antal ungdomar från deras första kontakt med friidrott ända upp till elitnivå.

14-årige friidrottaren Viktor Magnusson ser upp till sin tränare:

– Oavsett hur bra eller dålig man är så behandlar han alla på samma vis och det är anmärkningsvärt. Att han fortfarande håller på i det tempo han gör är fantastiskt.

Arne Svensson är uppvuxen på Öland, som han tycker mycket bra om. I dag har han bytt östra sidan mot västra.

– Det är bara en liten bit, ön är ju inte så bred.

Och nu är du Årets ölänning?

– Ja, det känns ju jätteroligt. Jag har nog fortfarande inte riktigt förstått det.

Årets ölänning väljs av en jury, utsedd av P4 Kalmar och Barometern.

I årets motivering står det att Arne Svensson är en "redig ölänning som oförtrutet entusiasmerat, tränat, inspirerat och utvecklat tusentals öländska barn och ungdomar på såväl nybörjar- som elitnivå".

Han har tidigare fått pris på Eldsjälsgalan – och nu får han ta emot Sollidenpriset av kungen.

– Då får man ju träffa kungen och det är ju riktigt fint.